Vindruvor och russin är giftiga för din hund

russinvindruvor

 

 

 

 

 

Vindruvor och russin kan ge akuta njurbesvär till din hund, din hund kan dö av en bit fruktkaka. Visst kommer man i håg att man gett sin hund ett russin eller två, men det kommer jag aldrig att göra någon mera gång!

Endast några få vindruvor eller russin kan vara skillnaden mellan liv och död för hunden, något som få hundägare har kunskap om i dagsläget.

Endast några få vindruvor eller russin kan leda till att hunden avlider. Så lite vindruvor som 4,7 gram per kroppskilo har visat sig kunna vara dödligt.

Diffusa symtom

Efter ca två timmar brukar den förgiftade hunden kräkas. Symtom som diarré och trötthet kommer efter fem till sex timmar. Eftersom de första symtomen är diffusa dröjer det oftast upp till flera dygn innan ägaren förstår att hunden är förgiftad. Akuta njurbesvär visar sig genom att hunden mister aptiten, får blod i urinen och visar tecken på smärta. En del hundar har helt slutat producera urin och vid flera fall har hundar blivit så dåliga att de avlidit eller att man avlivat dem. I de fall där hundar klarat sig, har symtomen försvunnit inom några dagar. I sällsynta fall har det dröjt upp till flera veckor innan hunden tillfrisknat.

Behandling i tid

Det är viktigt att hunden får behandling så fort som möjligt. Om den inte självmant kräks upp vindruvorna eller russinen, så kan en veterinär ge medel som tvingar hunden att spy. Aktivt kol, som binder maginnehållet så att eventuella gifter inte tas upp av kroppen, har provats vid flera tillfällen. Hunden kan behöva dropp under ett par dygn för att få i sig vätska intravenöst. Det minskar risken för framtida problem med njurarna. Under de första dagarna bör blodprover tas regelbundet och mediciner kan vara nödvändiga.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.