Favoritrecept på hemlagad Julgodis till Din hund

julhund

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer favoritrecept på Julgodis som Ni kan göra själv till Era hundar i jul!

En läsare hörde av sig och delar gärna med sig av alla sina recept, bara att ställa sig i köket och baka julgodis till hunden så det står härligt till <3

TORKAT GRISHJÄRTA!

Gör så här:

1. Slå på ugnen på 200 grader 
2. Skär hjärtat i lagom stora ”godisbitar”, anpassa storleken efter storlek på hunden. 
3. Koka upp en kastrull med vatten. 
4. Häll i hjärt-bitarna och låt koka ca 1 minut, bara precis så att det blir genomkokt. 
5. Sila av vattnet och sprid ut godiset på en ungsplåt, lägg gärna aluminiumfolie i botten så bränns det inte lika lätt. INGEN olja eller liknande!! 6. Stoppa in i ugnen och ”grädda” i ca 45 minuter eller tills du ser att bitarna är torra (det ser du på att det inte bubblar ur dem längre). Rör om då och då så att det inte bränner fast. 
7. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

………………………………………………………..

HUNDKEX

7,5 dl fullkornsmjöl 
2,5 dl havregryn 
2,5 dl vetegroddar 
0,5 dl matolja 
2,5 dl riven ost 
3 dl köttbuljong 

Blanda havregryn med den varma buljongen och oljan, låt stå 5 min. 
Tillsätt groddarna o osten, blanda väl. 
Blanda i mjölet, lite i sänder och arbeta degen. 
Kavla ut till en centimetertjock platta o ta ut valfria former. (lättast med ett vanligt dricksglas) 
Grädda i ugn 175 grader ca 50 min. Stäng av värmen men låt kexen stå inne över natten så de blir riktigt hårda. 
Förvaras torrt o luftigt.

…………………………………………………………….

TORKAD BLODPUDDING!

Skär blodpuddingen i små tärningar och strö ut dem på en plåt med bakplåtspapper, torka bitarna i ugnen i ca 100 grader. Tills dom är genomtorra, rör om bitarna nån gång då och då. Om man inte torkar blodpuddingen helt, måste man förvara dom i kylskåpet.

Godiset är lätt att ha i fickan och kladdar inte. Dom går också bra att frysa och ta fram vid behov.

……………………………………………………………….

KÖTTFÄRSKUDDAR!

3 dl vetemjöl

1,5 dl maizenamjöl

1 tsk bakpulver

1 dl socker

150 g margarin

200 g köttfärs1 ägg

Bland alla torra ingredienser. Tillsätt matfett, utan att först smälta det. Ställ degen kallt och stek köttfärsen under tiden. Arbeta ut hälften av degen till 20 små runda platta kakor, ca; 3 cm i diameter. Fördela köttfärsen i kakorna. Gör tjugo nya kakor av den  resterande degen, lägg dem över de andra och tryck till kanterna. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter.

……………………………………………………………..

LEVERKEX!

1 liter filmjölk

1,5-2 kg vetemjöl

1 dl matolja

Lever

Blanda filmjölken, vetemjölet och matoljan. Koka levern och mixa den, blanda sedan ner den i degen. Kavla ut degen på en smord plåt till en tjock platta. Skär med en vas kiv ett rutmönster i degen, skär mönstret till så stora kex som du vill ha. Grädda i ugnen på ca 200 grader tills kexen fått färg. Ta sedan bort kexen från plåten, dela dom i bitar och lägg tillbaka dem på plåten. Torka kexen i ca 50-100 grader i ugnen. Kexen är klara när dom blivit hårda.

…………………………………………………………………

 LEVERGODIS!

500 g lever 
4 dl grahamsmjöl 
0,5 dl vetegroddar 
0,5 dl linfrö 
1 tsk bikarbonat 
0,5 tsk salt 
2 msk brödsirap 
3,5 dl filmjölk 

Koka och mixa levern.(en hemsk lukt kommer att uppstå,men inga problem om man gillar lever) 
Blanda alla övriga ingredienser och smeta ut i bakplåtspappersklädd långpanna. 
Grädda långt ner i ugnen i 1timme i 175grader. 
Låt svalna lite, skär sedan i önskade bitar.

……………………………………………………………………………..

LEVERSKORPOR!

1,5 kg Lever
1,5 dl Grahamsmjöl
2 dl Vetemjöl
50-100 g Parmesanost(Går att välja bort)

Blanda och mosa  lever,tillsätt båda mjölsorterna och eventuellt osten.Smeten häls över i en långpanna, på bakplåtspapper.Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 30 min.Klipp upp i önskade storleksbitar. Inte för stora, då tar det för lång tid för hunden att tugga dem om man skal använda den som belöning.

Lägg tillbaka bitarna i långpannan.Torka bitarna i 75-100 graders ugnsvärme, med luckan på glänt. Det tar några timmar. Man får känna på bitarna, när dom är torra så är dom klara. Rör om då och då. Låt dem gärna stå över natten.Om man inte vill torka dom helt, utan låta dom vara lite mjuka måste dom förvaras i frysen. När dom har torkats, så är dom hållbara hur länge som helst.

………………………………………………………………..

TORKAD KORV!

Skär upp ett paket eller flera paket, vanlig hotdogs i tunna skivor. Lägg dom på en plåt på bakplåtspapper. Torka dom i ugnen på hög värme 250-300 grader i ca 10 minuter. Ta ut dom när dom börjar bli bruna och knapriga. Fettet smälter bort och bitarna blir torra och perfekta att ha i fickan på promenaden eller träningen.

Detta är ett godis som uppskattas jätte mycket och vissa hundar ratar allt annat godis efter det att dom fått smaka på torkad korv 

…………………………………………………………………….

Köttben

Du behöver:
5dl matbrödsmjöl (fyra sädesslag)
1/3dl rapsolja
1dl mald kycklinglever el köttfärs
1-2dl vatten.

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål.
Knåda degen slät el använd matberedare.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1cm i tjocklek.
Forma till ben och lägg på en plåt
Grädda i ugn 175 grader i ca 40min tills benen har fått fin färg
Torka öppet i rumstemperatur.
Lycka till.

……………………………………………………………………

BLOD BULLAR

4 msk ströbröd
2 dl blod
1/2 tsk salt
400 gram blodpudding
2 ägg
margarin

Blanda ströbröd och blod. Rör i salt och låt svälla i 10 minuter. Mixa blodpuddingen med äggen. Blanda ihop allt och rör om tills färsen känns smidig. Rulla bollarna till köttbulle storlek, stek i margarin. Förvara fryst.

…………………………………………………………..

VETEFRIA HUNDKEX

7-8 dl korn- eller rågmjöl, 2,5 dl majsmjöl, 2,5 dl havregryn, 3,5 dl varm buljong, 0,5 dl olja, 2 ägg, 2,5 dl riven ost.

Blanda havregryn och olja. Häll över varm buljong och låt blandningen stå i 10 minuter. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat bakbord. Skär ut kex och lägg dem på en bakplåt. Grädda i 150 grader i cirka en timme. Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.

……………………………………………………………..

VEGOKEX

7 dl hackad persilja, 1,25 dl rivna morötter, 1,5 dl riven ost, 2 msk olja, cirka 6 dl grahamsmjöl, 2 msk havrekli, 2 tsk bakpulver, cirka 1,5 dl vatten.

Blanda persilja, morötter och olja för sig. Blanda mjöl, kli och bakpulver för sig. Blanda med varandra. Späd med vatten lite i taget tills det går att forma en deg. Arbeta någon minut. Kavla ut centimetertjockt. Ta ut med kakmått. Lägg på plåt och grädda i 150-200 grader i 20-25 minuter.

…………………………………………………………..

HUNDKEX PÅ GRÖNSAKER

1 dl ärtor, 1 dl rivna morötter, 1 dl majskorn, 2 dl grahamsmjöl, 2 d  vetemjöl, 2 dl vete- eller rågkross, 2 dl hönsbuljong, 2 msk olja.

Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl. Gör små platta kex ( som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme. Förvara i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.

………………………………………………………..

Hundkex

Grisnjure, grishjärta eller grislever
5 – 6 kryddmått öljäst
8 – 10 krm vetegroddar
Vetemjöl (så mycket så att degen blir kladdfri)
1 – 1,5 dl olivolja eller annan olja
Vetekli
En liten skvätt filmjölk
En liten skvätt vatten

Koka inälvorna med vitlöken i ca 15 minuter. Kör inälvorna i mixer. Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Smeten får ej vara kladdig. Sätt ugnen på 175 grader. Antingen rullar man små kulor eller stänger som man sedan klipper i små bitar. Grädda 10 – 15 minuter. Låt svalna.

…………………………………………………………………

Hundkex med baby-mat

1,8 dl vetegroddar
1,8 dl torrmjölk
1 ägg
1 burk baby-mat med t ex leversmak
1 msk vetekli
1 msk öljäst

Blanda alla ingredienser väl. Om degen blir för torr, tillsätt lite vatten, så att degen blir fast. Forma små bitar och lägg på bakplåt. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 20 minuter.

…………………………………………………………………..

Köttgryta för hund

3 kg kött
0,5 kg torra ärter
1 kg tärnad potatis
1,5 kg tärnade morötter
0,5 kg tärnade kålrötter
0,5 kg hackad vitkål
0,5 kg korngryn

Lägg ärterna i en 10 liters gryta och täck med vatten. Låt stå över natten. Nästa dag: Finfördela köttet. Lägg köttet i grytan och koka köttet och ärterna i 1 och 1/2 timme. Fyll på 1 och 1/2 liter vatten och lägg i de tärnade potatisarna och grönsakerna. Lägg sedan i korngrynen. Koka upp och låt puttra på svag värme i 20 minuter under omrörning. Stäng av plattan och låt koka på eftervärmen. Receptet kan varieras. Istället för kålrot kan man välja andra rotfrukter eller purjolök. Man kan också välja olika sorters kött; nötkött, fågel, fläskkött eller vilt.

……………………………………………………………

Ostgodis

 3,5 dl riven ost

 3,5 dl grahamsmjöl

100g margarin

mjölk

Låt margarinet bli rumsvarmt. Blanda margarin och ost. Blanda. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan mjölk tills det blir en fast deg som kan formas till en boll. Låt stå i kylen en halvtimme. Kavla ut degen så den blir 0,5-1 cm tjock. Använd pepparkaks- formar för att stämpla ut kexen. Grädda på 175° C i ca 15 minuter.

…………………………………………………….

Kex med morot, majs och ärtor

2 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

2 dl rågkross alternativt vetekross

 2 dl hönsbuljong alternativt köttbuljong

2 msk matolja

1 dl ärtor

1 dl majs

 en riven morot

Gör så här:

Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och rågkross. Tillsätt matolja och buljong, arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i grönsakerna. Gör små bollar av degen, lägg dem på plåten och platta ut. Grädda i 225 grader under ca 15 minuter. Stäng sen av ugnen och låt kexen vara kvar under någon timme.

……………………………………………………

Snabbgodis

Korvar

Skinka

Köttbullar

Ta och skär korven, skinkan och köttbullarna i lagom stora bitar. Torka på bakplåtspapper i ugnen på 100 grader i 30-40 minuter så blir de inte så kladdiga utanpå som de annars är men ändå fortfarande mjuka och blir smaskigt träningsgodis. En snabbare variant är att lägga bitarna på en tallrik på en bit hushållspapper och 10 minuter på full effekt i mikron. Så får du också torra men mjuka godisar.

Vill du ge din söta vovve lite gott?

Gör så här:

Recept på Mumsigt Klet för hundar

Du behöver: 1 matsked Keso, 1 dl naturell yoghurt, leverpastej, 2 bitar hundgodis, en äggvita, lite gräddfil.

Gör så här: Häll yoghurten i en medelstor skål, skålen ska helst vara i plast. Rör ner keson försiktigt. Rör ner leverpastejen. Rör ner lite av äggvitan i taget. Dela alla hundgodis bitar i fyra delar. Rör ner dem. Lägg en klick gräddfil på toppen. Serveras gärna med några bitar skinka. Ta helst din älskling på en promenad efter den här smaskiga maträtten.

Smart tips: Ersätt kvällsmaten med det här!

OBS! Denna maträtt skall inte ges för ofta, och ersätt inte kvällsmaten med detta jämt!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.