VARNING – Jack Russelltiken slukade grillpinnen – höll på att dö

VARNING alla grilltillbehör kan vara livsfarliga för din hund!

Jack Russelltiken Zelma, 11, var alldeles för glupsk. När husse och matte i Laholm skulle grilla snodde hon åt sig ett spett med räkor – och slukade det helt, med pinne och allt. Grillpinnen var svår att hitta, veterinären fick öppna magen och leta, skriver Expressen.

I takt med att solen tittar fram och temperaturen stiger blir det allt mer lockande att grilla. Men är du hundägare gäller det att vara försiktig. Kvarglömda majskolvar, ben och grillspett kan fastna i glupska hundars magar. Har man otur uppstår allvarliga skador, var därför noga med att slänga grillresterna så att hunden inte kan komma åt dem.

När solen skiner och kvällarna blir varmare flyttar vi gärna ut måltiden i park, natur och trädgård. Maten dukas upp på filtar och grillarna går varma. Baksidan är att hundar, som också blir sugna på den grillade maten, kan skadas allvarligt av kvarlämnade matrester. Som hundägare är det därför viktigt att ha god uppsikt över sitt djur under grillningen.

– Frestelser som majskolvar, grillspett eller överblivna benrester kan lätt fastna i magen och förstöra tarmarna. Då är en operation där man öppnar magen ofta nödvändig för att rädda hunden. Speciellt majskolvar är förrädiska då de orsakar totalstopp i tarmen och kan vara direkt livshotande, säger Christine Ehrlander, hundexpert hos Sveland Djurförsäkringar.

Misstänker man att hunden har ätit något som riskerar att fastna i magen bör man hålla noga uppsikt, förändras allmäntillståndet eller om hunden börjar kräkas är det läge att snarast kontakta veterinär för rådgivning. Att ge sparris är oftast inte tillräckligt för att hjälpa hunden om den svalt vassa ben eller majskolvar.

– Hundar frestas att stjäla mat året om, men just vid grillning är det lättare för dem att komma åt maten. Som hundägare bör man därför ha extra god uppsikt över sitt djur för att undvika de skador som kan uppstå. Har man otur och ändå tvingas operera kan hundförsäkringen täcka en stor del veterinärkostnaderna, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Så grillar du säkert med hunden:

  • Ta med ett hundben som avleder fokus från den grillade maten
  • Bjud inte hunden på benrester, fet mat eller annat olämpligt
  • Städa alltid upp direkt efter att du ätit

corn

Kom ihåg att placera alla majskolvar och matrester så att din hund inte kan få tag på dem! Om din hund trots allt har fått i sig en majskolv eller bit av den, och om den har fastnat i tarmen så börjar hunden kräkas intensivt efter några dagar, den kommer att spy upp både mat och vatten. Om du misstänker att något har fastnat i tarmen på din hund, måste du genast uppsöka veterinär. Tarmen kan skadas mycket allvarligt och i samtliga fall att något fastnat i tarmen så måste hunden opereras.

Majskolvar en dödsfälla för hunden

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.