Att akutbehandla en hund vid värmeslag

Solen har precis visat sig  i stora delar av landet och redan Nu har polisen runt om i landet fått ta emot larm om hundar som sitter inspärrade i solvarma bilar!

hund-i-bil11
Så här varmt blir det i bilen

Efter ca 28 min i en bil placerad i skuggan med yttertemp 25 °C kan det vara 49 °C inne i bilen.
Det tar ca 20 min i 49 graders värme innan hunden får livshotande skador. En hund med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård.

Inte  bara i bil under sommaren kan hunden drabbas av värmeslag. Risken är lika stor – om inte större när du aktiverar din hund i värmen genom att cykla med den, låta den rusa runt i skogen, jaga bollar, mm. (dessa ord nedan är skrivet av Seth Sjöblom).

Hunden avger värme genom tassarna och när den blir riktigt varm så lägger den sig på backen för att buken skall kylas ner genom kylan från marken då den har ytliga blodkärl i bukområdet och det neråt ljumskarna är tunnare med päls.

Om du nu missar detta med överhettning av hunden, hur ser du det? Den kanske redan har fallit ihop framför dig?
– Det är ett livshotande tillstånd!

Symptom:
1. Hunden hässjar. Det innebär att den förmodligen har munnen vidöppen och fäller ut mungiporna så att du ser tandköttet och tungan är utsträckt maximalt med häftig andning. Hunden försöker då att få in kyligare luft för att få ner kroppstemperaturen. Ett mycket allvarligt tillstånd.

2. Hunden kan lägga sig ner på marken för att försöka att kyla ner kroppen genom att pressa mage och buk mot den svala ytan.

Vad gör jag då?

 • Håll hunden stilla och blöt ner hunden i ljumsken med vatten, som din t-shirt doppad i vatten och lägg den i ljumsken, blöt om och gör samma sak tills andhämtningen lugnar sig.
 • Lyft på läppen på hunden och tryck med fingret mot tandköttet och när tandköttets färg ändrar sig efter att du har släppt taget efter ett par-tre sekunders tryck, tillbaks till mer blodgenomströmmat till det normala tillståndet du känner igen hos din hund, så är det bra. Om den blekare färgen består efter ditt tryck mer än ca tre sekunder så är hunden förmodligen uttorkad.
 • Ta hem hunden, ta temp, som du alltid skall ha gjort tidigare då hunden är i vila så att du vet vilken temp din hund normalt skall ha. Har den hög temp, över 39 C så är den för hög, tempen på en hund kan normalt variera mellan 38-39 C.
 • Ge vätskeersättning till hunden och håll noga koll på tempen under första dygnet för att se att den stabiliserar sig och sjunker.

Vätskebalans till hund:
•En liter ljummet vatten, 2 msk druvsocker/honung, 1 tsk salt, 2 krm
bikarbonat/bakpulver (Källa Smådjurskliniken)
•Något att smaksätta vattnet med som tilltalar hunden?
Koka gärna vattnet och låt det svalna av om du är osäker på om det är
fritt från bakterier…

Sen skaffar du en spruta som du fyller, håll i huvudet på hunden kläm
sakta in vätskeersättningen i munnen bak i mungipan så att du ser att
den hinner att svälja det. Ge en dos var tionde minut tills hunden verkar ha hämtat sig.

Idag fick jag ett telefonsamtal från en hundägare som riskerat att mista sin hund, men snabbt agerat efter just dessa råd som hon fått av mig tidigare. Det är tyvärr inte helt ovanligt att hundar avlider av överaktivitet i värmen, då ägaren inte vet hur man bör göra akut för att häva överhettningstillståndet hos en hund.

Var försiktig med  din hund i värmen!

COPYRIGHT – Seth Sjöblom / Dog News

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 svar på Att akutbehandla en hund vid värmeslag

 1. Pingback: Hundägare får ”egna” parkeringsplatser i skuggan |

 2. Britta skriver:

  Det finns i dag gott om bilar med air-condition-system som kan köras även om bilen står parkerad. Även många vanliga kylsystem går att programmera så att de körs även när bilen står parkerad. Alltfler bilägare har numera också en termometer monterad väl synlig från utsidan – kontrollera gärna den innan några förhastade slutsatser dras avseende komfort inne i bil

  Att hunden flämtar är ett naturligt sätt att kyla sig och är inte i sig allvarligt – så länge det finns vatten och möjlighet att kyla sig – så ligger de flesta hundar gärna och solar även varma daga

 3. Kenneth skriver:

  Jag snvänder solar plexius skyddsglas och öppen bagagelucka när jycken är med i bilen samt en kall-luftsfläkt mot bakskuffen
  Och en STOR vattenskål

 4. Pingback: Så räddar du hundar och barn ur varma bilar |

 5. eleonore skriver:

  Soo.vi lämnar aldrig våra pudelkillar i bilen….är vädret ok smaskar vi på kyckling på en uteplats…är vädret blött å kallt turas vi om att äta tillsammans med vovvarna…kanske lite trist…men aldrig en ensam vovve i bilen…vi åker 60 mil…

 6. Pingback: Polisens hjälteinsats – räddade hund från varm bil |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.