Kraftig ökning av ormbett

Ormbetten var ganska sena i år på grund av kylan, men nu är de här med besked. Under de två första veckorna i maj ökade andelen ormbitna hundar med 97 procent och katterna med 143 procent, jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från Agria Djurförsäkring.

Redan i mars kunde Agria rapportera att de första ormbetten registrerats. Men först nu är det hög tid att vara extra uppmärksam på vad hunden eller katten nosar på eller sätter ned sina tassar.

– Den härliga sommarvärmen lockar fram huggormarna och under de två senaste veckorna ser vi en markant ökning i år jämfört med tidigare år under samma tidperiod., säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring.

De flesta hundar och katter blir bitna i nosen och frisknar till, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång. Under 2015 uppskattar Agria att ett tiotal hundar avled till följd av ormbett, medan cirka 2 500 hundar fick söka veterinärvård.

Så här många hundar och katter utsattes för ormbett under de två första veckorna i maj, 2012-2016:

Årtal Hund Katt
2012 85 53
2013 59 40
2014 107 49
2015 76 46
2016 150 112

Skador av ormbett

Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ.

– Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring.

Bär djuret för att undvika att giftet sprids, håll det i stillhet och sök snarast veterinär. Som intensivbehandling får hunden ibland ormserum som motgift. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

Symptom på ormbett

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kraftig ökning av ormbett

  1. Birgit skriver:

    En kattägare var fören eller två veckor sedan på Strömsholm med sin katt och då var det många hundägare där pga ormbett. Men problemet var att serum började vara på upphällningen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.