Är det farligt att låta hunden sova i samma säng som man själv?

spolmaskögat

Det bor många olika parasiter på djur. Hundens spolmaskar kan smitta till människan till exempel i äggform via hundens avföring. I tunntarmen förvandlas ägget till en larv som tränger in sig i kroppen genom tarmväggen och cirkulerar runt i kroppen innan den igen återvänder till tarmen. Värst är det om parasiten hamnar i ögat.

I Sydeuropa förekommer leishmaniasis, en sjukdom som sprids via parasiter i sandmyggor. Sjukdomen är allmän bland hundar i Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Grekland och Malta. Det är möjligt att sjukdomen finns hos en hund som man hämtar med sig till Finland från något av de här länderna.

Leishmaniasis är den nästvanligaste parasitsjukdomen i världen efter malaria. Människan kan få det från en mygga eller via blodkontakt med en hund. Man har upptäckt leishmaniasis också hos finländska hundar. De här hundarna har ofta varit i Sydeuropa eller hämtats till Finland därifrån.

Fästingar som sprides borrelios eller TBE är ett problem speciellt på sommaren. Hundar och katter bär in fästingar i huset i sina pälsar. Husdjuren hämtar in fästingar som sedan kan fastna på människan.

Man behöver inte vara orolig för att låta barnen vara med djur, så länge de inte är nära avföringen. Det är normalt inte ett problem om en hund slickar ett barn, tvärtom bidrar det till barnets immunförsvar. Bakterier ur en hunds mun kan däremot vara ett allvarligt problem ifall barnet har brister i immunförsvaret.

Är det farligt att låta hunden sova i samma säng som man själv?

– Absolut inte! Hunden kan alltid sova i samma säng med människan. Är man allergisk – många familjer har hund trots allergi – då är det såklart inte att rekommendera. För de med sig fästingar i sängen rekommenderar jag det inte heller. Min hund sover i min säng och vi pussas mycket. Jag har aldrig upplevt det som farligt, säger veterinär Illukka, till Yle.fi

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.