Jordbruksverket varnar för rabieshot, smuggelhundar och gatuhundar kan föra med sig den dödliga sjukdomen in till Sverige. Snart kan vi ha en situation där rabies smittar mellan individer och också till människor.
Vi har tyvärr rykte om oss, ute i Europa, att vara blåögda svenskar. Så det land man ska skicka sina hundar till – det är Sverige. Det finns de som betalar 20.000 kronor på en parkeringsplats, säger Viveca Eriksson. Rabies är en dödlig sjukdom som smittar naturligt från djur till människa.
På grund av den ökande smugglingen finns det en oro för att rabies ska kunna spridas i Sverige. Därför har myndigheter träffats och övat ett rabiesutbrott i landet. Jordbruksverket är samordnande myndighet till Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Smittskyddet och Länsstyrelsen, skriver SVT.se
49 hundar har hittills i år avlivats efter Tullverkets beslag. Vid ett tillfälle hittades 26 undernärda hundvalpar i en minibuss. – Vi ser en markant ökning av smuggling av hundar, säger Martin Petersson, Tullverket.
Att smuggla hundar har blivit en lönsam handel då privatpersoner i Sverige är villiga att betala dyrt, trots att hunden saknar stamtavla och rätt dokumentation, skriver SVT.se
Rabies orsakas av ett virus som är relativt känsligt och förstörs snabbt utanför det infekterade djuret. Alla varmblodiga djur inklusive människa är känsliga för rabies. Mottagligheten för rabies varierar dock. Räv har en extremt hög mottaglighet medan katter och hundar, samt nötkreatur, får och getter, har en måttlig mottaglighet för sjukdomen.
Praktiskt taget alla djur som smittas av rabies blir successivt förlamade och dör. Rabies förekommer i hela Afrika, Mellersta Östern, Nord-, Central och Sydamerika, samt i stora delar av Asien. I Europa förekommer rabies bara i de östra delarna, med undantag för några få fall varje år som förs in i Medelhavsländerna med djur som smugglats in från framför allt Afrika.
Det här bör du tänka på
För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på att:
- Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
- Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
- Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
- Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
- Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
- Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
- Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
- Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
- Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
- Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.
Köp inte bara med hjärtat!
Pingback: Gatuhundar och smuggelhundar en het fråga |