Jordbruksverket varnar för nytt rabieshot

Jordbruksverket varnar för rabieshot, smuggelhundar och gatuhundar kan föra med sig den dödliga sjukdomen in till Sverige. Snart kan vi ha en situation där rabies smittar mellan individer och också till människor.

Vi har tyvärr rykte om oss, ute i Europa, att vara blåögda svenskar. Så det land man ska skicka sina hundar till – det är Sverige. Det finns de som betalar 20.000 kronor på en parkeringsplats, säger Viveca Eriksson. Rabies är en dödlig sjukdom som smittar naturligt från djur till människa.

På grund av den ökande smugglingen finns det en oro för att rabies ska kunna spridas i Sverige. Därför har myndigheter träffats och övat ett rabiesutbrott i landet. Jordbruksverket är samordnande myndighet till Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Smittskyddet och Länsstyrelsen, skriver SVT.se

49 hundar har hittills i år avlivats efter Tullverkets beslag. Vid ett tillfälle hittades 26 undernärda hundvalpar i en minibuss. – Vi ser en markant ökning av smuggling av hundar, säger Martin Petersson, Tullverket.

Att smuggla hundar har blivit en lönsam handel då privatpersoner i Sverige är villiga att betala dyrt, trots att hunden saknar stamtavla och rätt dokumentation, skriver SVT.se

Det här bör du tänka på

Köp inte bara med hjärtat!

 

Källa Jordbruksverket04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Jordbruksverket varnar för nytt rabieshot

  1. Pingback: Gatuhundar och smuggelhundar en het fråga |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.