Invasion av getingar i sommar – vad gör du om din hund blir stucken av en geting

geting

Getingstick är inte farliga för hundar om de inte är allergiska.

Experter säger att det kommer bli en invasion av getingar på en del orter i sommar – vad skall du göra om din hund blir stucken av en geting!

De flesta hundar klarar ett getingstick bra. En lokal svullnad uppstår ibland och hunden kan bli lite öm på stickstället. I enstaka fall kan hunden få en allergisk reaktion och om den blir allvarlig kan veterinär behöva uppsökas.

I de allra flesta fall är ett enstaka geting- eller bistick helt ofarligt för en hund. Hunden kan få en lokal rodnad eller svullna lite på stickstället utan att det är någon fara. Den kan också bli lite öm på stickstället i några timmar.

Allergi mot giftet

Getingar och bin injicerar gift och precis som bland människor är en del hundar överkänsliga mot det och kan då få en allergisk reaktion. Om hunden skulle få många stick samtidigt ökar också risken för en allergichock. Kommer hunden i kontakt med jordgetingar som kan vara aggressiva kan en hund som normalt inte reagerar på ett stick bli dålig.

Om man har en allergisk hund så visar sig reaktionen ganska omgående efter sticket. Allergiska hundar kan bli allmänpåverkade, kräkas, få andningsbesvär eller svullna kraftigt. Hundar blir ofta stuckna i ansiktet eller i munnen efter att ha varit alltför nyfikna vilket kan orsaka svullnader i andningsvägarna som gör det svårt att andas. Blir din hund stucken många gånger eller i halsen så håll den under noggrann observation och kontakta veterinär direkt om den blir påverkad.

Gör så här

Ett ”vanligt” stick behöver oftast inte behandlas men om du ser att gadden sitter kvar bör du försöka få bort den. Ibland kan kyla, via till exempel en kylklamp i en handduk, lindra den värsta smärtan och svullnaden.

Ibland kan det vara svårt att skilja ett insektsstick från ett ormbett. Kontakta därför veterinär för rådgivning om du misstänker att det kan röra sig om ett ormbett eftersom ett sådant alltid måste behandlas.

Kontakta veterinär vid tecken på:

  • Allmänpåverkan, kräkningar, andningsbesvär, kraftig svullnad (framförallt i ansikte eller hals).
  • Om du vet att ditt djur tidigare reagerat med överkänslighet. 
  • Vid stick i munhåla och svalg.
  • Om det är en valp eller ett äldre djur som drabbats av flera stick.
  • Om du misstänker att hunden kan ha blivit ormbiten istället för getingstucken.

Artikel från Agria

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på Invasion av getingar i sommar – vad gör du om din hund blir stucken av en geting

  1. Pingback: Så gör du om din hund blir stucken av en geting eller ett bi?

  2. Pingback: Se upp för getingar och bin – så gör du om din hund blir stucken

  3. Pingback: Stick av humla gav allergisk reaktion

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.