Hund i bilen – Så packar du midsommarbilen säkert

Är hunden med till midsommarfirande är det viktigt att tänka på att hålla hunden sval och planera in pauser för rastning och vatten. Bind inte fast din hund i dragkroken och lämna aldrig hunden ensam i bilen.

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar. Sedan 2010 finns en regel som säger att hundar måste sitta säkert när de reser i bil. Detta innebär de ska sitta i en fastspänd bur, sitta bakom ett galler eller nät eller fastspända i sele. En hund som sitter lös i baksätet blir extremt tung vid häftiga inbromsningar och kan skada både sig själv och andra. En chihuahua på 2 kg väger plötsligt 256 kg vid en krock i 90 km/h.

Var noga med takboxen

Det är frestande att fylla takboxen. Läs på om vilka viktgränser som tillverkaren anger och undvik att packa tunga saker i boxen. Med bagage på taket kan bilens köregenskaper förändras avsevärt. Se efter i bilens instruktionshandbok vilken maxvikt som gäller för biltaket.

– Säkra lasten i takboxen genom att packa lätta saker mot väggarna, vilket ger stabilitet. Och använd lastremmar så att packningen hålls på plats i boxen, säger Dan Falconer.

Ifs tips för hur du packar bilen säkert i midsommar

  • Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten. Väskan med sillburkar och nubbeflaskan ska ligga längst ned.
  • Förvara saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka. Gäller både mobiltelefoner och barnens leksaker.
  • Stuva väskorna mot ryggstödet.
  • Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.
  • Lägg inga tunga saker på hatthyllan. Låt ingen liten hund ligga där heller.
  • Har man en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.

Dognewslogga3NY

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Hund i bilen – Så packar du midsommarbilen säkert

  1. iben skriver:

    Hej, i Danmark er der ”historier” på FB om at det kan koste op til 10.000kr hvis ikke hunden sidder i bur, som jeg læser denne artikel så er det ikke lovpligtigt at hunden skal være i bur men sidde sikkert altså være bag gitter, fastspændt mm. Hvad er korrekt? …kan jeg få et link til gældende lovgivning 🙂 ? Bedste hilsner Iben

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.