Allt fler får böter för lös hund i bil

Allt fler får betala böter för lös hund i bilen, polisen har bötfällt flera hundägare med 1500 kr per lös hund under transport i bilen.

En kvinna dömdes tex ifjol till 40 dagsböter för att hon körde bil med sin hundvalp i famnen.

Kvinnan skyllde på att valpen hoppat över i hennes knä efter att hon startat bilen men de fakto att det är förbjudet att ha en lös hund i bilen gav henne ändå böter!

År 2010 infördes av Jordbruksverket en regel som säger att din hund måste sitta säkert i bilen. Många låter sina hundar sitta löst i framsätet eller på hatthyllan i bilen, trots att det är olagligt och livsfarligt för både hunden och passagerarna!

En fastspänd bur, ett galler,nät eller en sele gör att hunden sitter säkert, det minskar också olycksrisken i trafiken, då en lös hund åker som en projektil ut genom rutan vid en kraftig inbromsning. Både du, dina medpassagerare och hunden kan dö pga ditt slarv.

Polisen säger om olyckan är framme kan du som bilförare göra dig skyldig till brott om hunden är lös.

Tryggast är att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Man kan också göra som vi och låta hunden sitta i en bur som är väl förankrad på bakbänken i bilen. Tänk på att använda en så luftig bur som möjligt med tanke på den värme och instängdhet som kan uppstå i en bil. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund.

Så tung blir din hund

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar.

Hundras – Ursprunglig vikt – Krock i 50 km/tim – Krock i 90 km/tim
Chiuaua  – 2 kg – 80 kg – 256 kg
Jack Russel terrier – 6 kg – 240 kg – 768 kg
Schnauzer – 15 kg – 600 kg – 1920 kg
Schäfer – 30 kg – 1200 kg – 3840 kg
Grand Danois – 65 kg – 2600 kg – 8320 kg

Fakta Jordbruksverkets hemsida:

Djuret måste sitta säkert vid inbromsning

Om vi ändå väljer att ta med oss våra djur på bilsemestern är vi som djurägare skyldiga att se till att hunden eller katten mår bra. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd  om transport av levande djur HÄR står det vilka regler det är som gäller vid transporter av bland annat hund och katt. De får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning. Läs mera HÄR

Lös hund i bil olagligt

Valp i knät ledde till böter

Hundar och katter i bil
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

15 svar på Allt fler får böter för lös hund i bil

 1. Torsten Norberg skriver:

  Detta är inte hela sanningen . Enligt jordbruksverkets bestämmelser skall det även vara mått på mankhöjd i förhållande till utrymmet så de flesta hundburar är olagliga i förhållandet mellan mankhöjd till boyta. Polisen har fått dispens under viss tid… Polisen behöver istället mindre boxar då det kan handla om höga hastigheter så hundarna inte med våldsam kraft slungas mot burens vägg.. Samtidigt har vi uteliggare som lever i misär och andra folkgrupper som lever under svåra förhållanden.- Att inte jordbruksverket har dialog med polis och kriminalvården innan dessa bestämmer träder i kraft visar Sveriges politikers totala inkompetens .

 2. Kenneth skriver:

  Konstig eftersom polisen inte har rätt att utdöma något bötesbelopp vid brott mot jordbruksverkets föreskrifter. En muntlig tillsägelse kan väl vara i sin ordning men godkänn inga penningböter.

  • Karin Johansson skriver:

   Detta är ingen föreskrift, utan en lag sedan 2010. Jordbruksverket är tillsyningsmyndighet.

 3. Pingback: anglevag

 4. Barbro skriver:

  Vad gäller i bussar?

 5. Tomas Andersson skriver:

  Det är tråkigt att vi ska behöva bötfälla folk för att dom ska fatta men tyvär så är detta verkligheten , jag tycker också att det ska vara höga böter om hunden inte är kopplad för det är alldeles för många som inte respekterar andra hundägare och folk som faktiskt är rädda , och böter om man inte plockar upp hundbajset , ska det vara så svårt att få till en lag mot lösspringande hundar och deras ägare .

 6. Bennie Jonasson skriver:

  Det spelar ingen roll vad Jordbruksverket säger, polisen bötfäller enligt paragraf 80§ i trafikordningen.
  80 § Last får inte medföras på eller i ett fordon på sådant sätt att den kan
  1. utgöra fara för person,
  2. orsaka skador på egendom,
  3. släpa efter eller falla av fordonet,
  4. orsaka störande dammbildning eller liknande,
  5. försvåra körningen av fordonet, eller
  6. framkalla onödigt buller.
  Lasten skall vara fastgjord om det krävs med hänsyn till lastutrymmets eller lastens beskaffenhet. Om det behövs skall lasten vara övertäckt.

 7. Pingback: Inte lös krockodil i bil | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 8. Anna skriver:

  Men hur ska man göra i bussar för att det ska vara lagligt? Hundar brukar inte få vara på sätena vare sig de är i bur eller inte. Har man som jag en stor hund är det inte rimligt att bära runt på en lämplig transportbur och enda stället i bussen den i sådana fall skulle få plats på är på rullstols/barnvagnsplats och ett säkerthetsbälte för hund brukar vara tillverkat för att sätta fast hunden på ett säte.

  • dognewss skriver:

   Vi kontaktade flera bussbolag, ingen som ville ta i ”problemet” så det måste tydligen ske en olycka innan det kommer ett säkrare sätt att transportera hundar i bussen på

 9. Pingback: Lös hund i bil orsakade singelolycka |

 10. Pingback: Årets 10 mest lästa inlägg |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.