Bravecto- medicinen som hindrar fästingar – en hälsofara?

bravecto

Vi fick ett öppet brev från Berit i Kristinehamn vars hund ligger på solsta kliniken i Karlstad, efter intag av Bravecto.

Vi får ca ett email i veckan från hundägare som är förtvivlade över att deras hundar reagerat negativt eller rentav blivit riktigt sjuka efter att de tagit en tablett Bravecto.

Så här skriver Berit via sin son, brevet har gått till flera andra hundorganisationer och klubbar i Sverige.

Bravecto blir mer och mer ifrågasatt då det visar sig att hundar fått allvarliga biverkningar efter att denna medicin intagits. Det gäller medelålders hundar som I övrigt var friska före intagandet. Länkar bifogas nedan. Givetvis gäller det att vara faktaorienterad men vad jag erfarit finns inga konkreta långtidsstudier på produkten varför det är värt att vara försiktig i att göra några antaganden om dess säkerhet.

Min mor har Åke, en dvärgschnauzer hane som är 7 år. Han fick genast bieffekter i form av diareer och illamående efter att ha intagit Bravecto, dvs inom några timmar från första intagandet. Efter det har han inte velat äta på över 5 veckor, gått ned i vikt trots special foder och fått kraftigt försämrade njur och lever värden. Att detta sker precis efter intagandet av Bravecto på en i övrigt frisk hund gör ju att man blir minst sagt skeptisk, är studierna tillräckliga för att ha denna produkt på marknaden?

Majoriteten av hundarna som tar Bravecto är friska, men det finns över 2000 anmälningar i USA till deras läkemedelsverk och 46 hos det svenska, vilket är relativt mycket för en ny  djurmedicin, eller?

Jag vill personligen inte att någon ska bli uppskrämd men betänk att ni botar inte en sjukdom i sig, utan förhindrar ett möjligt problem.  Det finns andra sätt att förhindra fästningar hos våra fyrbenta vänner. Och det är ingen rolig känsla att ge tablett till din lilla kelgris, för att se honom/henne och bli dålig i veckor efteråt, till och med inlagd hos veterinär. Notera att ÅKE i övrigt var frisk Europeisk champion innan han fick Bravecto.

Personligen ser jag alla mediciner som en risk, och anser att man skall ta dom vid behov. I detta fall förstår jag att människor vill vara bekväma och förebygga fästningsplågan, kan inte själv komma ihåg hur många fästning jag plockade när jag bodde i Sverige på våra schnauzrar. Ett varningens ord, var medveten om risken när du tar mediciner, det kan vara din hund som blir sjuk, dvs drabbas av allvarliga biverkningar efter att ha tagit bravecto.

Det är min förhoppning att Merck snarast utför mer omfattande uppföljning av medicinen och testar den mer utförligt.

https://www.facebook.com/groups/411371212394679/

https://www.change.org/p/bravecto-flea-tick-treatment-should-be-removed-from-the-market-without-delay

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundblogg 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på Bravecto- medicinen som hindrar fästingar – en hälsofara?

 1. Marlene Eriksson skriver:

  Jag har använt Bravecto i 4 år och har 4 hundar i olika åldrar och ingen har blivit sjuk eller haft nån biverkning utan jag tror att alla är olika och tar upp medicin olika och tål det olikt mellan alla individer så jag kommer alltid att använda det så länge det kommer att finnas och det är bästa som har kommit mot fästingar

 2. Mr skriver:

  2år i rad har min flat fått misstänkta biverkningar i form av rödprickiga allergiutslag över hela kroppen, öroninflammation, intensivt kliande,onormalt pälsras bla. Skett ca 1 vecka efter andra dosen. Slutat med kortison o öronmedicin varje gång. ALDRIG haft sådana problem tidigare på nån av mina hundar. Anmälde biverkningarna förra året till Läkemedelsverket/Mia

 3. Förnamn Efternamn skriver:

  Min hund dog till följd av biverkningar av Bravecto.
  Jag har anmält min hunds dödsfall till Läkemedelsverket (sommaren 2016).
  Jag bor i ett väldigt fästingrikt område, så det räcker inte att gå igenom päls, fästingpreparat bör användas och i synnerhet min ena hund blev väldigt utsatt för fästingar. Bravecto lät säkert och med ovanligt lite biverkningar. Hunden är död nu.
  En 30 kilos, frisk senior (10+), blev efter intag av Bravecto väldigt, väldigt sjuk. Hunden kunde varken äta eller dricka själv, fick inte behålla mycket, dreglade, skakade, tappade muskelkraft, det var livsuppehållande åtgärder under efterkommande dagar , sen orkade inte den gamla kroppen längre.
  Morgonen innan Bravecto en glad och alert hund, med mycket livslust, som var ute på sin vanliga morgonrunda, åt och drack som vanligt. Hunden hade aldrig i hela sitt liv varit sjuk, men var gammal nu.
  Efter intag av Bravecto rann livslusten ur hunden helt, blev så väldigt medtagen, blev väldigt negativt påverkad på flera sätt och så väldigt dålig. Som sen alltså slutade med denna kära hunds död.
  Alla mediciner kan vara farliga och har biverkningar, men Bravecto beskrivs med milda biverkningar och påstås att man kan ge till och med till dräktiga tikar.
  Nej, jag vågar aldrig mer använda Bravecto till någon annan hund, detta var en väldigt plågsam sista tid i livet för vår älskade hund.
  Biverkningarna var absolut inte få och milda.

 4. Pingback: Hunden Åke tvingades avlivas efter intag av Bravecto |

 5. Malin skriver:

  Man använder inte färstingmedel för att man är för lat för att plocka fästingar, man använder det för att minska risken för att hunden ska få fästingburna sjukdomar. Sedan låter det på hunden i texten som att Bravecto orsakade diareer och illamående, illamående orsakade att hunden inte ville äta, att hunden vägrade äta orsakade dem höga lever och njurvärderna. Så var inte Bravecton som pajade organen, var hela sjukdomsförloppet man man inte lyckades bryta. Jätte tråkigt och verkligen hemskt synd om hunden, sånt ska självklart anmälas som biverkning. Men man måste vara noga med att förstå var som orsakade vad.

 6. Brittis skriver:

  Min tik blev sjuk av Bravecto. Hon fick stora problem med bukspottskörteln och blev inlagd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.