Gatuhundar och smuggelhundar en het fråga

Det är många som reagerat med ilska på den senaste tidens artiklar där Länsstyrelsen och Jordbruksverket VARNAR för att köpa gatuhundar och insmugglade hundar, båda kategorierna medför en risk!

En gatuhund som kom till Sverige, lyckades smita från sin nya ägare då den blev rädd för en igelkott, detta var den 9 juli och hunden är fortfarande inte infångad. Detta har fått igång en het diskussion om gatuhundar och risker, en organisation försvarar import av gatuhundar.

Länsstyrelsen vill påpeka att de inte har uttalat sig om en enskild hund utan har lyft frågan kring att gatuhundar som importeras kan vara smittbärare av flertalet olika sjukdomar. Vissa av dessa sjukdomar kan hundarna bära med sig trots att de är provtagna och vaccinerade i sitt hemland.

Faktorer som inkubationstid och vilande faser av sjukdomar, eller att provtagningsmöjligheter saknas gör att även hundar som påstås vara friska plötsligt kan insjukna när de väl är i Sverige. En hund som är vaccinerad mot rabies kan till exempel fortfarande insjukna i rabies om den smittades innan den blev vaccinerad och Leishmania kan ha flera månaders inkubationstid under vilken tid hunden inte visar sig positiv på provtagning.

– Utöver dessa två exempel finns det flertalet andra sjukdomar med liknande problematik. Denna problematik finns alltså oavsett om hunden är lagligt adopterad eller insmugglad.

– Andra hundar som importeras kan vara smittbärare, men gatuhundar löper större risk för att få smittor då de har många fler kontakter med andra hundar och lever i mer oskyddade miljöer. Detta gäller även dom hundar som suttit i hägn, skriver Örebro Tribune

Det finns många bevis på att hundägare som köper en gatuhundar råkar illa ut när de inte lyckas acklimatisera sina hundar till ett hundliv här i Sverige, eller när hundarna är skadade eller aggressiva och de tvingas avliva hundarna. Det händer då att hundägare blir uthängda och hotade via till exempel sociala medier. Detta är anledningar till att Länsstyrelsen anser att det är viktigt att lyfta frågan och avråda från att importera gatuhundar med okänd status.

Jordbruksverket arbetar med problematiken kring lagligt importerade gatuhundar samt insmugglade hundar och försöker informera allmänheten om frågan.

puppy-mills

Jordbruksverket varnar för rabieshot, smuggelhundar och gatuhundar kan föra med sig den dödliga sjukdomen in till Sverige. Snart kan vi ha en situation där rabies smittar mellan individer och också till människor.

Vi har tyvärr rykte om oss, ute i Europa, att vara blåögda svenskar. Så det land man ska skicka sina hundar till – det är Sverige. Det finns de som betalar 20.000 kronor på en parkeringsplats, säger Viveca Eriksson. Rabies är en dödlig sjukdom som smittar naturligt från djur till människa. Läs mera på DOG NEWS

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.