Akut brist på djurskötare

djurvardare

Bristen på legitimerade djursjukskötare gör att rekryteringsförsök nu pågår utomlands i bland annat Nederländerna, Finland och Tyskland. Situationen är så pass akut att det inte går att bedriva den högkvalitativa vård som Anicura vill.

Djursjukvården lider av personalbrist. Enligt branschen skulle det behövas runt 200 nya legitimerade djursjukskötare det närmaste året. Men i höst antogs bara 60 till utbildningen vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, som är ensamt i Sverige om att utbilda djursjukskötare, skriver HD.

Bristen på djurskötare är så stor, att den som behöver akut djursjukvård nattetid kan behöva åka så långt som 50 mil.

Jordbruksverket som utformar bestämmelserna diskuterar just nu en förändring som kan innebära att djurvårdarna ska få utföra vissa arbetsuppgifter, som till exempel att söva djur.

2009 beslutades det om att det gamla yrket djursjukvårdare skulle försvinna och istället delas upp i två yrkesgrupper, ungefär som sjuksköterskor och undersköterskor. Djursjukskötare blev det legitimerade yrket med krav på en godkänd högskoleexamen som till exempel har rätt att vaccinera, söva, eller avliva djur. Den som saknar högskolebehörighet får istället bara kalla sig djurvårdare, skrev SVT redan ifjol.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.