Hundglad Stad – MyDOG vill göra Sverige mer hundvänligt

hundbaren-1

Foto: DOG NEWS

MyDOG vill göra Sverige mer hundvänligt

Svenskarna kan visa mer öppenhet mot hundar och deras ägare. Det tycker MyDOG som nu tar initiativet till #hundgladstad, där hundägare kan tipsa varandra om hundvänliga caféer, restauranger och hotell. Samtidigt vill man förmedla fakta för att stävja felaktiga myter om hundar i offentliga rum.

Många hundägare lämnar hunden hemma när det är dags för en tur på stan. Detta trots att forskning visar att vi faktiskt mår betydligt bättre med hundar och andra djur i vår närhet. Hundar gör oss glada och lockar oss också att interagera med varandra. Samtidigt vet få att hundar faktiskt ofta är välkomna på offentliga platser som caféer och restauranger.

– Vi älskar hundar och vi vet att det finns så många andra som också gör det. Vi vill underlätta för alla hundägare att spendera mer tid med sina hundar och samtidigt ge de som inte har en egen hund chans att möta hundar och se hur härliga de är, säger Tommy von Brömsen, affärsansvarig på MyDOG.
– Sverige har numera samma lagstiftning som Spanien och Frankrike men vi ser fortfarande att attityden till hundar är väldigt olika, menar Tommy.

I många andra europeiska länder, som Spanien och Frankrike, är det självklart att också hunden är välkommen till trattorian eller caféet. Där ses hunden som en uppiggande gäst som lockar till samtal. I jämförelse med dessa länder är vi i Sverige sämre på att inkludera hundar i det vardagliga sociala livet. På Västra Kennelklubben välkomnar man initiativet att inkludera hundar och deras ägare:
– Självklart är det viktigt ta hänsyn till de som är allergiska eller rädda för hundar, men vi är övertygade om att det ena inte behöver utesluta det andra. Vi vill tvärtom att fler ska få kontakt med hundar, och att ta med hunden på café eller restaurang är ett sätt att bryta utanförskapet som vissa hundägare upplever.  Det här initiativet ligger helt i linje med det, säger Västra Kennelklubbens ordförande Liz-Beth Liljeqvist.

Här listas några vanliga myter om hunder i offentliga rum:

1. Det är förbjudet att gå in i affärer med sin hund. Det bestämmer butiksägaren men det finns ingen generell lagstiftning.

2. Hund får inte följa med på restaurang eller café. Det är upp till ägaren, men lagstiftningen säger bara att hundar inte får vistas där maten tillreds, d v s köket.

3. Hundar får inte följa med till en begravningsplats. Det regleras i lokala föreskrifter, men det finns ingen generell lagstiftning.

4. Hundar får inte följa med in i kyrkan. Det kan finnas lokala bestämmelser men inget som regleras i lagen.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.