Veterinär varnar för smuggelhundar med svenskt chipnummer

smuggelvalp

Arkivbild Tullen

Stor smuggelhärva knuten till kvinna från Falkenberg, kvinnan misstänks ha smugglat in en stor mängd hundar under året. Många smuggelhundar hittats med koppling till Halland.

Hundarna förs in i landet ofta med chip fasttejpat under halsbandet vilket sedan byts ut till svenskt chip då valparna är i landet. Falska EU pass är också lätta att få tag på utomlands. Köparna förstår inte att valparna är insmugglade.

Valpar som smugglas in kan vara både ovaccinerade och bära på både Rabies och dvärgbandmask, som är potentiellt dödliga sjukdomar som kan smitta människor. Det kan dröja upp till ett år innan Rabies visar sig och detta är hundvalpar som kommer att leva i familjer.

I somras uppmärksammades Länsstyrelsen på kvinnan i Falkenberg som utan tillstånd smugglat in ett stort antal hundar till Sverige. Det finns flera personer runt om i landet som agerat tillsammans med kvinnan. En del av kvinnans valpköpare som upptäckt att de köpt en insmugglad valp har gjort anmälan till Länsstyrelsen. Det skall röra sig om ett 30-tal insmugglade hundar, det kan vara fler. Man tror att detta bara är toppen av isberget som upptäckts nu.

Ett annat halländskt par stoppades i våras med åtta bulldogvalpar i bilen av tullen i Helsingborg. Hundarna som saknade ID-chip avlivades efter beslut av Jordbruksverket och vid en husrannsakan hos paret hittades ytterligare 25 hundar.

Det är ett oerhört lidande för många av de här smuggelhundarna. De packas in, det tejpas runt nosar och ben så de inte kan röra sig och de läggs in i bagageutrymmen. De behöver inte vara kollade eller vaccinerade på något vis.

För drygt en månad sedan gick tullen ut och varnade för smuggelhundar

Kan tjäna 20 000 kronor per smuggelhund

  • Jordbruksverket räknar med uppemot 500 avslöjade smuggelhundar när året summeras. Det är en kraftig ökning mot fjolårets drygt 350 insmugglade valpar.
  • De flesta valpar smugglas in via Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg.
  • Smugglarna kan tjäna 15 000-20 000 kronor på en enda hund.
  • Populära raser är fransk bulldog, engelsk bulldog, mops, bichon frisé, malteser och rottweiler.
  • Olovligt införda hundar är ofta varken vaccinerade eller avmaskade på ett korrekt sätt. Rabies eller dvärgbandmask är potentiellt dödliga sjukdomar som även kan smitta människor.
  • Mer information och checklistor för hur man som köpare kan undvika att bli lurad finns bland annat på Jordbruksverkets hemsida.

Källa: Jordbruksverket, Tullkriminalen, Länsstyrelsen

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Veterinär varnar för smuggelhundar med svenskt chipnummer

  1. Pingback: Grupp mot smuggelhundar tillsätts |

  2. Pingback: Köp din hund av en uppfödare du kan besöka i hemmet |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.