Tullens vädjan: ”Låt inte smuggelvalpen bli årets julklapp”

smuggelvalp

Foto tullverket

Det smugglas allt fler hundvalpar in i Sverige. Tullen i Karlshamn har sett en oroväckande ökning av smuggelvalpar under hösten och vädjar nu till allmänheten att inte falla för frestelsen att köpa en hundvalp, som kan vara insmugglad, skriver Expressen

Om du finner en valp till salu som är under 15 veckor och som har fötts i annat land än Sverige skall du inte köpa valpen. Enligt lag måste en valp vara 15 veckor gammal för att få importeras till Sverige, för att alla vaccinationer skall vara giltiga.

Priset på valpen är ofta det som valpköpare faller för, MEN en billig valp på Blocket eller annan internet sajt kan betyda en smuggelvalp eller en valp som är sjuk och kan behöva avlivas. Kvar står valpköparen med höga kostnader som mest troligt inte ens ersätts av försäkringen.

Vill du köpa en dvärghund får du räkna med att den kostar runt 20 000 kronor eller mer, hittar du en valp som är mycket billigare så är det oftast för bra för att vara sant dvs en smuggelvalp eller något galet med valpen.

Valpar tas ofta från sin mamma allt för tidigt och föds upp under fruktansvärda förhållanden. De transporteras sedan med bundna ben och bundna nosar i små kartonger till Sverige.

Hundsmuggling är en mycket lukrativ affär och det handlar ofta om väldigt stora pengar, smugglarna tjänar miljoner på svenskar som inte är pålästa.

KÖP INTE HUNDVALP eller HUND om du INTE

– Får träffa valpens mor

– Överta hunden hemma hos uppfödaren eller ägaren

– Hunden har stamtavla och vaccinationer gjorda i Sverige

– Om du är OSÄKER på om hunden är smugglad, kontakta Svenska kennelklubben och fråga om råd

VARNING!

Just nu figurerar ett antal oseriösa hundannonser på internet (olika raser förekommer), där säljaren har stulit bilder och stamtavlor från seriösa kennlars hemsidor och sedan annonserar ut hundarna till salu. Efter att köparen betalt handpenning går säljaren upp i rök. Det finns nämligen ingen hund i verkligheten.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggHusdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

24 svar på Tullens vädjan: ”Låt inte smuggelvalpen bli årets julklapp”

 1. Pingback: Att köpa en Pomeranian valp |

 2. Pingback: Veterinärbesök med valparna | Sveriges Sötaste hund

 3. Louise Pagden skriver:

  Jag undrar varför ni alltid avlivar.. oavsett om de är friska eller ej ! Ni tycks tro att detta är vedertaget och helt ok.
  Tacksam för svar !

  • Rebecka skriver:

   Håller med. Förstod inte varför du skrev som du gjorde men gick in på Expressen. Att avliva alla smuggelhundar bara för de smugglats in är fan vidrigt. Är de väl här, försök då ge de ett värdigt liv något de berövats på sen födseln.

   Känner mig helt värdelös i denna fråga. Vad fan kan man göra? Det är inte jag som köper smuggelhundar men hur fan får man stopp på det? Hur fan lyckas de smuggla in hundar? Fan de stoppar ofta och tulla skit man beställer via nätet, men HUNDAR dvs. levande djur kommer igenom? Hur fan då? Sätt igång och bemanna kompetent folk på tullen eller låt mig göra det. Hittar man smuggelhundar ska dessa fråntas smugglarna, smugglarna ska straffas och hundarna ska tas om hand. Tas om hand som i omvårdas och omplaceras om möjligt INTE avlivas utan giltiga skäl.

   Föresten säger de på Expressen att man ska vända i dörren om man kommer dit och inte ser mammahunden. Det är fel. Jag skulle låtsas vara intresserad och be om få återkomma. Sen skulle jag ställa mig utanför och ringa Polisen. Man ska inte låta idioterna försöka sälja hunden till någon annan mindre påläst person.

   Ja, det kanske är så man ska göra? Jag ska hitta dessa annonser och undersöka dem och sen anmäla för misstänkt smuggelri? Kan man det? Fan blir så jävla arg att djur ska få lida för folk är snåla fanskap. Ja, har man inte råd att köpa en hund så har du inte råd att ha en hund heller. Det kostar i så mycket mer än inköp. Visst är der trist att just dvärghundar är dyra men det beror väl oftast på att de får få valpar per kull och högre efterfrågan. Oavsett storlek på hund kostar de dock att ha. Det är lätt värt alla pengar att ha hund och folk kan spendera så mycket pengar på bil och andra materialla ting. Anser man inte en hund vara mer värd ska man ingen köpa.

   Låt mig inte börja snacka om rashundar. Så jävla mycket fel med SKK och rashundar också. Fast det är ändå fel på ett annat sätt än smuggelhundar. Tänker på aveln. Förstår när folk väljer att adoptera gatuhundar eller ta hand om omplaceringar istället för köpa en valp från något man inte riktigt stödjer. Tycker hunduppfödning verkar vara bland det häftigaste man kan få vara med om, följa valpar från parning till 8 veckor eller längre. Inavel och uställning tar dock alldeles för stor plats i aveln. Man ska avla på sunda och glada hundar, fokusera mindre på hur de ska se ut. Blir lika förbannad varje gång jag se höga inavelsgrader och de försvaras med ”fin exterirör”. Jävla idioti. Vi ska inte avla fram några sjuka klonor, vi ska avla fram sunda och glada hundar som mår bra och får oss människor att må bra. Jag kan inte bli mer glad när min hund är frisk, pigg och lever länge. Det är väl alla pengarna i världen.

   / Rant

  • irene skriver:

   Kan bara hålla med!!

 4. Marguerite skriver:

  Smuggelhundar avlivas för att skydda våra andra hundar i Sverige . I övrigt tycker jag att dina kommentarer var vidriga.

 5. Rebecka skriver:

  Om de ska skydda våra hundar förutsätter det att alla smuggelhundar skulle bära på någon sjukdom. Har faktiskt svårt att tro på att alla smuggelhundar gör det. De behöver undersökas helt enkelt.

  Vad är vidrigt med mina kommentarer?

 6. margot wassberg skriver:

  Jag tror att många djurvänner hade öppnat sitt hjärta för dessa hundar ta prover och rädda dem som går att rädda 💔

 7. Gro Sundell skriver:

  Alla levande individer har ett värde, ingen ska avlivas om inte nöden kräver det, sätt dom i karantän här och veterinärvård

 8. Susanna Andersson skriver:

  En dvärghund i Sverige behöver inte alls kosta så mycket som 20 000kr. Privata seriösa aktörer håller mycket lägre priser än så. Marknaden består ju inte enbart av kenneluppfödning.

 9. dognewss skriver:

  Smugglarna kan gömma valparna, ibland uppemot fyra-fem stycken, i lådor dolda av annan packning. Det är ofta varmt och trångt och många djur är så illa medfarna vid framkomsten att de omedelbart måste avlivas.

  Under 2015 avlivades 40 insmugglade hundar. I år har den siffran redan passerat hundra. Ändå är mörkertalet stort när det gäller hundsmuggling. Man räknar med att enbart tio-tjugo procent av hundarna kommer till myndigheternas kännedom – vid gränsen eller när de nya hundägarna tvingas ta sina djur till veterinär.

  Hela 2015 avslöjades 353 insmugglade hundvalpar i Sverige, de första åtta månaderna i år hela 338. Jordbruksverket räknar med 450_500 under hela året.

  De flesta hundvalparna smugglas in via Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg. Smugglarna kan tjäna uppemot 15 000_20 000 kronor på en enda hund om det är en populär ras.

  Smuggelhundar är ofta inte vaccinerade och avmaskade som de ska. Det finns risk att de är smittade med rabies eller bandmask, sjukdomar som kan smitta vidare till människor, vålla svårt lidande och till och med dödsfall.

  Populära raser är bland andra fransk bulldog, engelsk bulldog, mops, bichon frisé, malteser, Pomeranian och rottweiler.

  Straffet för hundsmuggling är böter eller fängelse upp till två år. Vid grovt brott är straffet upp till sex års fängelse.

  • Åsa Eriksson skriver:

   Vad kan inavelsgraden på smuggelhundar som kommer ffrån valpfabriker vara? Undrar en seriös skyeterrieruppfödare med friska o glada hunndar
   Åza

   • Rebecka skriver:

    Antar att frågan var till mig Åsa. Inavelsgraden på smuggelhundar vet vi inget om. Den kan både vara hög, låg eller icke existerande. Vi har ingen insikt i valpfabrikerna och vet inget om föräldradjuren. Men jag är ganska säker att den är under all kritik både sett till avel och hantering.

    Dock undrar jag vad det har med rashundar att göra? Jag förväntar mig mer av seriösa hunduppfödare än… smuggelhundar. Är det dessa hunduppfödare försöker vara bättre än så är jag grymt besviken. Smuggelhundar tas inte fram i något annat syfte än tjäna pengar. En seriös hunduppfödare ska enligt mig ta fram hundar i något mycket större syfte (sunda och glada hundar).

 10. Christina skriver:

  Om folk inte vore så dumma och beställde valparna skulle de inte heller gå detta hemska öde till mötes =(

 11. Pingback: Årets 10 mest lästa inlägg |

 12. Annika skriver:

  Nu skall man väl egentligen inte ge sig in i en så känslig diskussion som denna, men jag undrar – ni som vill att insmugglade valpar sätts i karantän, får prover tagna för att finna smittor (de som går att finna via prover alltså) och behandlas så de får ett bra liv om de är eller kan bli tillräckligt friska – vem tycker ni skall betala för den behandlingen och karantänstiden? Jag bara undrar. Staten? Den som tar över valpen efter genomgången undersökning/karantän? Är du verkligen själv villig att varje månad lägga en rejäl slant till en fond för dessa insmugglade valpar, eller skall Någon Annan betala för det?

 13. Pingback: Veterinär varnar för smuggelhundar med svenskt chipnummer |

 14. Charlotte runnegård skriver:

  Idioter😈😈😈😈

 15. Pingback: Polisen varnar för smuggelvalpar |

 16. evadramin skriver:

  De människor som köper en insmugglad hund ska straffas på något sätt. Man borde ju veta att något är fel när man köper en liten valp ifrån en bagagelucka eller något dylikt. Att köpa en hund är ju ett stort ansvar. Helt klart ska man följa råden ifrån Svenska Kennelklubben.
  Tänk så hemskt som jag har läst att köpa en valp som är så sjuk att den får avlivas inom några veckor efter köpet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.