Spännande nytt möjligt genombrott av behandling med stamceller av artrosleder på hund

artros

”adipose tissue derived mesenchymal stem cell” behandling

I samband med att NoVOS mötet i Stockholm som hölls på Raddison Blue Royal Viking hotell i helgen anordnades en dag med föreläsningar och demonstration av en ny potentiell behandling av leder med artos  på Väsby Djursjukhus i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

På föreläsningsdagen på Väsby Djursjukhus deltog många av Sveriges ledande veterinärortopeder från landets alla djursjukhus. Föreläsare var Dr. Offer Zeira från San Michele Hospital, Milano, Italien. Sponsor var Scandivet. Arrangör Sune Jerre, en av ortopederna inom NoVOS (Nordic veterinary Ortopedic society).

Tekniken är en spännande ev. möjlighet till ny behandling som kan öppnas upp för Sveriges hundar som drabbats av tex. slutstadier med artos i lederna eller andra inflammatoriska sjukdomsbilder. Om det som redovisats av teamet som har tagit fram denna ”adipose tissue derived mesenchymal stem cell” behandling visas ge vidare goda resultat så är framtiden här för hundar med ledproblem!

Idag finns möjligheter som tex. NSAID medicinering (smärtlindring och antiinflammatoriska egenskaper), titthålskirurgi och rehabilitering vilket kan hjälpa vid olika stadier av ledsjukdom. Detta hoppas man nu skall komma att resultera i nya möjligheter att hjälpa hunden som tex. trots flertalet hjälpåtgärder befinner sig i kronisk smärta med artros.

– Cirka 5-6 veterinärer har under senaste åren genomgått kurs på San Michele djursjukhus utanför Milano. Denna föreläsning sprider kunskap och information om en autolog behandling med stamceller som en möjlig framtida behandling. Det som bland annat ser ut som en stor fördel är att man kan behandla flera leder samtidigt och att det bara krävs en behandling. Vetenskapliga artiklar finns, men specifika studier på hundbehandling är nu på väg, vi inväntar på dessa med spänning, säger Sune Jerre.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.