Kända hundar får egen bok!

hisoriskahundar.jpg

Om hundar som spelat en roll i historien handlar en ny bok av författaren Mats Carlbom: Historiska hundar. Hur människans bästa vän har påverkat världen.

Nu har författaren Mats Carlbom gjort det igen – skrivit en synnerligen underhållande bok. Efter boken Fan och hans moster gör en pudel har Carlbom kopplat loss pudlarna och gått vidare med andra hundar – de historiska. Hundens roll har blivit sorgligt försummad i historieskrivningen, tycker Carlbom. Det är dags att ändra på det!

Boken handlar om hundar vars gemensamma nämnare är att de haft betydelse för omvärlden. I boken möter läsaren hundarna som skapat filmbolag, utforskat rymden, undsatt krigsfångar i Sumatras djungler och bitit påven Clemens VII i foten. Men även en liten Chihuahuan som ett fint kuttersmycke i Paris Hiltons knä. Hur många ”Pompar” fanns det egentligen i Karl XII’s liv?

Kort sagt: I boken finns ett rikligt bildmaterial på ett 20-tal hundar som förändrat världen. Ibland ändrar slumpen världens gång på ett sätt som inte hade kunnat förutsägas. Historien är full av tillfälligheter.

Mats Carlbom har jobbat som journalist hela sitt vuxna liv. Före han började skriva böcker var Carlbom drygt 25 år på Dagens Nyheter, framför allt som politik- och utrikesreporter. Åren 1999–2002 var han tidningens korrespondent i Washington.

mats.jpg

Varför har Mats Carlbom valt att skriva boken?– Jag läste om en hund som bet påven i foten, och som därmed indirekt orsakade att England bröt med katolicismen. Efter det började jag leta efter böcker som handlade om hundar som gripit in i historien. Men jag hittade ingen, så då fick jag skriva den själv.

– När jag träffade min fru hade jag en hund och hon två katter. Sedan dess har det bara funnits katter hemma hos oss. Det kanske är därför jag skrivit boken – för att kompensera min egen hundlängtan.

Historiska hundar. Hur människans bästa vän har påverkat världen kommer ut 7 mars på Bokförlaget Langenskiöld.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Kända hundar får egen bok!

  1. Pingback: Tävling – vinn boken Historiska hundar av Mats Carlbom |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.