5 bra tips för att hålla koll på hundens hälsa!

modernabild2

Hundar råkar ut för olyckor, ormbett, slagsmål. Blir din hund plötsligt sjuk eller har råkat ut för en olycka är det bra att kunna kontrollera hur hunden mår innan kontakt tas med veterinär. Hundar är olika stora och har ganska olika data när det gäller normal puls, andningsfrekvens och temperatur. Ett bra råd är att kolla upp din egen hunds normala funktioner i lugn och ro och notera det någonstans där du här det tillgängligt i t ex din telefon eller tillsammans med registreringsbevis och försäkringshandlingar. Samtidigt som du gör det här lär du dig att hitta bästa platsen för att ta pulsen, lära dig se hur din hund andas normalt och vad din termometer ger för resultat när din hund är helt frisk. En sådan loggbok gör det betydligt lättare för en veterinär att ställa diagnos om någonting händer.

1. Puls: Det brukar gå bra att hitta hjärtat på hunden strax bakom frambenet. Räkna antal slag under 15 sekunder och multiplicera med fyra. Riktvärdet för en vuxen hund ligger på 70-100 slag per minut. Äldre hundar kan ha en lägre frekvens och en yngre kan ha upp till 200 slag per minut. Pulsen kan variera mycket mellan olika hundar. Därför är det bra att du lär dig vad som är normalt för din hund.

2. Andning: När det gäller andningen kan det för en vuxen hund skilja mellan 8-20 andetag per minut, yngre hundar kan ha upp till 30 andetag per minut.

3. Temperatur: Temperaturen kan skilja mellan 37,5 till 39 grader, ibland upp till 40 grader om det är en yngre hund eller en hund som är stressad eller utsatt för värme. Ta tempen i rumpan helst på morgonen eller efter att hunden har vilat i minst 20-30 minuter.

modernabild1

4. Tandköttet: Ett bra sätt att kontrollera hur din hund mår är att titta på hundens tandkött som ska vara laxrosa (där inget mörkare pigment finns). Är tandköttet blekt eller missfärgat finns risk för t ex inre blödningar, allmän cirkulationsrubbning eller andra sjukdomar. Tryck fingret mot tandköttet. Titta på punkten – den laxrosa färgen ska komma tillbaka inom 3 sekunder. Känns tandköttet kladdigt lyft upp huden försiktigt i nacken med nyporna. Släpp huden. Den ska snabbt återgå till normalläge. Blir hudvecket kvar kan det tyda på uttorkning.

5. Förbands-kit: Det är alltid bra att ha med ett lämpligt första förbands-kit för hund i bilen eller allra helst i ryggsäcken vid vistelse i skog och mark. Det finns kit anpassade för djur att köpa på zooaffärer, apotek och veterinärmottagningar. Läs på innan något händer så att du kan använda förbandsmaterialet på bästa sätt när olyckan är framme. En skärskada i en tass kan blöda intensivt. Du kan också läsa mer om Sårskador här.

Är du nyfiken på hundförsäkring? Läs mer eller räkna fram din premie här.

modernalogga

I samarbete med Moderna Djurförsäkringar

DOG NEWS Sveriges största hundblogg



Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.