Gör din fyrfota vän redo för fästingsäsongen redan nu!

De flesta utav oss förknippar fästingar med sommaren. Det stämmer att det är en riktig sommarplåga men dessvärre kan fästingsäsongen sträcka sig redan från mars till slutet av oktober. Även om de nordligare delarna av vårt avlånga land fortfarande känner av vintern så har de små krypen börjat dyka upp på vissa ställen. Fästingarna blir aktiva när temperaturen överstiger ca 5 plusgrader.

På senare tid har man även hittat en typ av fästing som verkar trivas vid kyligare breddgrader, taigafästingen. Det finns även den bruna hundfästingen som kan frodas inomhus om man har otur. Får du väl in den i hemmet så är den svår att bli av med.

Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Det är därför den lurar på lämpliga platser och letar efter ett värddjur. Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) saknar ögon men den känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter och hittar på så sätt det passerande offret.

När fästingen hittat en lämplig plats på huden för den in sin stickapparat som är försedd med hullingar. Innan den börjar suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret via sitt hullingförsedda sugrör. Saliven innehåller både bedövningsmedel, som gör bettet smärtfritt, och ett ämne som förhindrar att blodet levrar sig. Det är på det här sättet som värddjuret kan få de fruktade smittorna som t ex Borrelia eller Anaplasma. De flesta fästingar bär inte på någon smitta men om djuret (eller du själv) blir smittat kan det bli allvarligt. Sjukdomarna diagnosticeras med blodprov och kräver lång antibiotikabehandling. Sök alltid igenom din hund efter en promenad i skog och mark. Hittar du fästingar som har bitit sig fast är det bäst att plocka bort dem med någon av marknadens fiffiga fästingborttagare som finns i zooaffärer eller på apotek. Det tar ofta flera timmar efter det att fästingen har bitit sig fast tills det att hunden blir smittat med något oönskat, så om du får bort den direkt minskar du risken för smitta. Tänk också på att hunden kan få med sig fästingar i pälsen som de sedan skakar av sig. Då finns risken att de angriper oss människor. För att skydda din hund mot fästingar kan du använda en rad olika fästingmedel. Kolla med din veterinär vad som passar bäst för din hund. Om du har katt också kan du behöva kontrollera att det medel du köper till hunden inte är farligt för katten.

Det finns en rad olika medel, det är vanligt med så kallade ”spot-on”-preparat som du droppar på huden i nacken på din hund. Det finns även olika fästinghalsband på marknaden. De utsöndrar ständigt en liten mängd av det verkande preparatet och gör att fästingarna inte biter sig fast på djuret. På senare tid har det även kommit en del preparat i form av tabletter.

Får ditt djur symtom som feber, trötthet, magproblem, ömma och stela leder eller hälta så kan det vara tecken på att de har drabbats av någon av ovan nämnda sjukdomar. Då bör du kontakta en veterinär. För att avgöra om din hund är smittad tas blodprover. Sedan konstateras vilken behandling som krävs, oftast antibiotika. Moderna Djurförsäkringars veterinärvårdförsäkring omfattar den här provtagningen och behandlingen om din hund har visat ovan nämnda symptom.

Är du nyfiken på vår hundförsäkring? Läs mer om Sveriges bästa hundförsäkring här.

modernalogga

I samarbete med Moderna Djurförsäkringar

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.