Allt fler hundar förgiftas – undvik påskens faror

Antalet förgiftningsfall hos hund ökade med hela 6 procent förra året jämfört med 2015. Varje år drabbas minst 5 500 hundar någon typ av förgiftning, enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik En av de mest olycksdrabbade högtiderna är påsken, då härliga bufféer kan bli rena dödsfällan för en hund.

Det är inte bara choklad som kan orsaka förgiftning hos hundar. Vindruvor, russin, salt och fet mat och påskpynt kan också innebära livsfara. Vanliga symptom på förgiftning är intensiva kräkningar eller diarréer, skakningar, ökad salivutsöndring eller vinglighet och stor törst.

– Generellt är det viktig att kontakta en veterinär om hunden verkar må dåligt. Hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt ska man vara extra observant på, säger Lotta Möller, smådjursveterinär hos Agria Djurförsäkring.

Chokladen i påskägget
Se upp för godbitarna i barnens påskägg! Särskilt mörk choklad kan innebära livsfara för hundar. Det är individuellt hur mycket choklad en hund tål, men generellt kan en hund på 10 kg äta upp till 40 gram mörk choklad eller 100 gram ljus choklad utan allvarligare konsekvenser.

Fet och salt mat från påskbordet
Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem och saltförgiftning. Det är alltså direkt livsfarligt att ge salt som kräkmedel till sin hund.

Vindruvorna på ostbrickan
En klase vindruvor på påskbuffén ser fräscht och gott ut, men en del hundar reagerar stark och en dos kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin. Hur stor dos hunden klarar av är dock individuellt och olika hundar reagerar olika på samma dos.

Påskpynt
Nyfikna och leksugna hundar kan utan tvekan sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan leda till besvär med magen. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.

Salta snacks och hårda nötter
Hundar kan inte bryta ned nötter med skal på som kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hundar. Tänk också på att salta snacks och nötter kan leda till saltförgiftning.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.