Norskt par dömdes i Sverige till fängelse för smuggling av hundvalpar

Foto:Tullen

Det norska paret som den 14 maj 2014 smugglade in sex hundvalpar i Sverige, dolda under en filt i bilen har nu dömts till fängelse vid Malmö Tingsrätt.

Valparna var av rasen bichon / maltese , hundarna hade paret köpt i Rumänien. Valparna saknade ID-märkning och intyg för giltig rabiesvaccination samt EU-pass. Med i parets bil fans också en vuxen hund som också saknade giltiga papper.

Då de norska paret stannades i tullen och hundarna upptäcktes erbjöd sig paret omedelbart få valparna vaccinerade och sedan att få lämna hundarna i svensk karantän.

Men efter att tullarna varit i kontakt med Jordbruksverket beslutade en veterinär att alla valpar skulle avlivas. Paret fick ta med sig den vuxna hunden över bron igen till Danmark, varifrån paret  tog en direkt färja till Norge.

Nu närmare tre år efter smugglingsförsöket döms paret i Malmö tingsrätt till sex månaders fängelse vardera.

Domstolen anser tvärtom att hundsmugglingen ”inneburit en allvarlig kränkning av ett betydande samhällsintresse”, nämligen arbetet för att hindra spridning av allvarliga sjukdomar. Gärningen ska bedömas som grov smuggling, skriver rätten i domen.

Mannen dömdes till 6 månaders fängelse, samt åläggs att betala en avgift på 500 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond. Samt till staten betala 6 257 kr.

Kvinnan dömdes till 6 månaders fängelse samt åläggs att betala en avgift på 500 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond. Samt till staten betala 6 346 kr.

I beslag tagna hundpass förklaras förverkade.

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.