Att välja hundras – välj rätt hund

Problem med hunden kan bero på val av hundras. Hundägare som får problem med sin hund har ofta valt fel ras, läs på om rasen och gör ett väl igenomtänkt hundval.

För att du skall lyckas med din hund och ni skall få ut det mesta av samvaron och trivas tillsammans så är det väldigt viktigt att du gör ett välgenomtänkt val av hundras.

Oftast styrs valen av hundras av känslor, minnen och utseende på hundvalpen / hunden.

Man ser en hundvalp på facebook eller instagram och sen väljer man ras utifrån hur gullig valpen är. Det händer också att man åker och tittar på valpar till en uppfödare och sen är man fast, man glömmer att tänka på vad hunden faktiskt varit använd till tidigare långt tillbaka i tiden.

Många fastnar till exempel för rasen Pomeranian, en söt liten lurvig sak med massor av päls som många kändisar bär på armen. Vad man glömmer är att rasen en gång fungerat som vakthund och den skäller ganska mycket. Ofta går det inte att träna bort hundskall, då rasen är född till att tala om vad den ser och att alarmera. Så den som bara tittar på ett gulligt utseende får oftast inte den trevliga livskamrat och familjehund de drömt om.

En liten hund kan vara ettrig och man glömmer lätt bort att ens försöka uppfostra den bara för att den är så söt och liten som valp. Vilket kan ge en riktigt olidlig hund på sikt som är mycket svår att handskas med.

Att bestämma sig för att köpa hund är ett stort beslut som kräver noggrann planering. Det svåraste och viktigaste är att bestämma sig för vilken ras som passar dig och din familj allra bäst.
Då ni väljer hundvalp, börja med att vara ärlig mot dig själv och analysera grundligt hur du är som person och hur er familjesituation ser ut. Tänk på att det är du som vuxen som skall uppfostra hunden, om hunden tex till stor del kommer att få vara med barnen som kommer från skolan på dagarna så kan detta ge er problem i framtiden.

Tänk också igenom hur ditt liv ser ut idag, och hur ser det ut om tio år? Gillar du att gå ut i regn eller vill du helst bara vara ute då solen skiner? Då man har hund så måste man gilla att gå ut i ur och skur! Kan du tänka dig att gå i skogen i flera timmar i hällregn?

En hund skall inte vara ensam längre än fyra-fem timmar, är det någon som är hemma och kan vara tillsammans med hunden? Som valp skall hunden inte vara ensam längre än högst fyra timmar. Till valp räknas hunden i 6-12 månader.

Läs noga på om rasernas behov och speciella egenskaper – och om deras arbetsbakgrund: Vilket arbete hunden avlats fram för och använts till under den längsta perioden i rasens historia.

Om hunden är avlad till något helt annat än det du har tänkt att din hund skall användas för blir er samvaro troligtvis inte alls som du har tänkt dig. Oftast är en problemhund ett val av fel hundras från början.
Om du har barn i familjen så gäller det att du som förälder vet att sätta gränser för både barnen och hundvalpen! En hundvalp är ingen lekkamrat för barnen, hundvalpen är en familjemedlem som ibland vill vara med och leka.

Skulle hunden bitas så har det för länge sedan gått för långt – med kroppsspråk visar alla hundar att de ogillar situationen innan de bits.

Val av rätt hundras är mycket viktigare än man kan tro

Hundpsykologen och tillika hundexperten Charlotte Swanstein har skrivit flera hundböcker, bland annat ”Välj rätt hund – en bok om det personliga hundvalet

I boken finns en kort sammanfattning om varje ras, och här handlar det inte så mycket om utseendet, utan hur hundrasen är i lynnet och användningsområde. Det finns ett mycket bra diagram där man kan jämföra rasen med familjesituation och vad man har tänkt att ha hunden till.  Sammanfattningsvis ger boken en bra fingervisning vilken ras man ska börja titta mera på. Dock kan man aldrig ersätta boken med den viktiga kontakt med andra hundägare och uppfödare som känner sin ras bättre än vad författaren av boken gör.

Lycka till i ditt val av hund!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.