5 frågor och svar om huggormar

Nu när det blir varmare vaknar huggormen efter sin vintervila. Huggormen är den enda giftiga ormen i Sverige och kan ställa till besvär både för oss människor ock för våra hundar. Här följer fem vanliga frågor som är bra att veta svaren på.

När vaknar huggormen efter sin vintervila?

Huggormen övervintrar under marken, de överlever inte i minusgrader. Så snart det blir varmare så letar de sig upp, i södra Sverige kan man se dem redan i slutet på februari. Hannarna kommer fram först och sen honorna. Parningen sker under våren och sedan letar de sig till marker som ängar och åkrar där de hittar föda. De jagar framför allt sork och möss. Ungarna föds på sensommaren. Du kan alltså träffa på en orm vår, sommar eller tidig höst, innan det blir minusgrader på nytt.

Var finns huggormar?

Huggormen finns i nästan hela Sverige och på vissa platser som t ex skärgården är de mer förekommande. De trivs i buskage och snår, mellan stenar, i dikeskanter och runt åkrar med slänter i sydläge. Närmare bebott område kan de trivas under presenningar och i vedhögar.

Hur giftigt är ett bett från huggormen?

Hunden som möter en orm nosar ofta nyfiket på den och blir därför oftast biten i nos och kinder. Giftet i sig är relativt verksamt, men det varierar hur mycket gift som huggormen väljer att spruta in. Ganska ofta biter ormen utan gift. Den kan ha tömt sin giftdepå vid ett tidigare bett eller så sparar den på giftet till byten som går att äta upp.

Vad händer om hunden blir biten?

Om hunden har oturen att bli biten så uppstår vid huggormsbettet en blödning i området. Vätska sipprar ut i vävnaden, ödem uppstår och hunden får en inflammation som ger en mycket kraftig svullnad. Ofta uppträder en missfärgning av huden. Hunden kan också få allmänna symptom som kräkningar, diarré och buksmärta. Pulsen kan öka, hunden kan få blodtrycksfall och till och med hamna i ett chocktillstånd. Ibland kan det även bli en påverkan på nervsystemet. Konsekvenserna kan bli allvarliga så det är viktigt att ta sig till en veterinär.

Hur ska jag göra om min hund blir biten?

Om hunden blir biten så ska du försöka att minimera skadan av giftet. Du ska försöka begränsa spridningen av giftet i kroppen och det gör man genom att hålla djuret och framför allt den bitna kroppsdelen stilla så att blodtrycket inte höjs och att blodcirkulationen inte ökar. Hunden ska därför röra sig så lite som möjligt och helst bäras vid transporten till veterinären. Tidigare har kortison använts för att behandla ormbett men detta har blivit omdiskuterat på senare tid. En färsk forskningsrapport visar att kortison inte har någon mätbar effekt vid behandling av ormbett. Om hunden har blivit biten så att slemhinnorna i andningsvägarna börjar svullna kan det dock vara bra med kortison. Det finns kortison du enkelt kan ha med dig om du är ute och vandrar i områden där det är stor risk att träffa på huggorm.

På veterinärkliniken ges oftast vätska i form av dropp och man kan även behöva ge så kallade kolloidala lösningar för att motverka kraftigt blodtrycksfall. Eftersom det gör ont ges också smärtlindring. Till de svåraste fallen kan ormserum användas.

Ett bett av en huggorm räknas som ett olycksfall och omfattas av din veterinärvårdsförsäkring. Läs mer om vår försäkring här.

modernalogga

I samarbete med Moderna Djurförsäkringar

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.