Unik möjlighet att upptäcka hjärtsjukdom vid AniCura Djursjukhuset Albano

AniCura, ett av Europas ledande företag inom högkvalitativ djursjukvård för sällskapsdjur, fortsätter att investera i avancerad djursjukvård och erbjuder nu ett nyutvecklat tredimensionellt hjärtultraljud vid AniCura Djursjukhuset Albano i Danderyd. Den senaste tekniken är unik i Norden och skapar möjligheter att betydligt snabbare upptäcka och behandla hjärtsjukdomar hos sällskapsdjur. 

Problem med hjärtklaffarna, hjärtats pumpförmåga samt medfödda hjärtmissbildningar är relativt vanligt förekommande och varje år drabbas tiotusentals hundar och katter i Sverige. I förlängningen kan åkommorna leda till hjärtsvikt, ett tillstånd som i sin allvarligaste form är livshotande. Begynnande hjärtsvikt kan orsaka trötthet och motionsintolerans, och i vissa fall avmagring. Med det nya tredimensionella hjärtultraljudet kan en hjärtspecialist (kardiolog) få en mer exakt uppfattning om hjärtats storlek redan vid undersökningstillfället, och kan därmed avgöra djurets behov av medicinering på ett säkrare sätt än tidigare.

– Genom att direkt på plats få en mer exakt uppfattning om hjärtats storlek kan vi ställa rätt diagnos och sätta in behandling omgående, vilket besparar både djur och djurägare onödigt lidande. Vid fall av svårare hjärtproblem kan en snabb diagnos vara livsavgörande, säger Anna Tidholm, chef för Kardiologienheten vid AniCura Djursjukhuset Albano, legitimerad veterinär samt Europeisk specialist inom kardiologi (Diplomate ECVIM).

Sedan tidigare genomför Albanos kardiologicenter både tvådimensionella och tredimensionella ultraljudsundersökningar av hjärtpatienter. Det nya tredimensionella hjärtultraljudet, som ger en exakt och omedelbar uppfattning om hjärtvolym och missbildningar, är unikt i Norden och införskaffades av AniCura Djursjukhuset Albano med finansiellt stöd av en av AniCuras ägare, Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm.

– Satsningen på tredimensionellt hjärtultraljud har avgörande betydelse för många husdjur och tar djursjukvården i Sverige till helt nya nivåer. Genom att vara med och stötta noga utvalda, större projekt inom djursjukvården kan vi påskynda utvecklingen och säkerställa att våra husdjur får tillgång till den allra bästa vården, säger Per-Arne Rudbert, ordförande i stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm.

Det nya tredimensionella hjärtultraljudet finns på AniCura Djursjukhuset Albanos Kardiologicentrum sedan i januari 2017.

Har din hund problem med hjärtat?

Följande symptom kan vara ett tecken på hjärtproblem hos hundar:

  • Andningsbesvär, dvs ökat antal andetag per minut och forcerad andning där bukmuskulaturen används för att öka andningens effekt
  • Svaghet framförallt  i bakdelen och korta perioder av medvetandeförlust (svimningar)
  • Bukighet med ökat bukomfång
  • Avmagring där revbenen blir väl synliga och ryggradens utskott känns över ryggmuskulaturen

Om hunden uppvisar något eller några av symptomen kan det vara bra att besöka en veterinär som kan lyssna efter blåsljud med stetoskop (auskultation). Om veterinären upptäcker blåsljud eller andra symptom som tyder på hjärtsjukdom remitteras patienten för en hjärtutredning hos specialutbildad kardiolog som kan genomföra ultraljud (ekokardiografi) och ibland även röntgen, EKG och blodprover beroende på symtom.

Många patienter som har hjärtfel behöver ingen behandling, åtminstone inte tidigt i livet. Men prognosen är varierande, därför är det bra att låta en kardiolog undersöka misstänkt hjärtsjukdom och se över behandlingsalternativ. För mer information om hjärtsjukdom hos hund, se AniCuras hemsida:

http://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/hjartfel-hos-hund/

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.