Kampanj mot hundsmuggling

Antalet avslöjade smuggelhundar steg under förra året, men antagligen är mörkertalet fortfarande stort. Vanligast är att de säljs via köp- och säljsajter på nätet, därför har nu Jordbruksverket börjat annonsera på Blocket.

I fjol upptäcktes runt 400 insmugglade hundar genom Tullverkets kontroller eller veterinärer som blivit misstänksamma.

Malin Wendin köpte en valp av rasen fransk bulldog förra sommaren i tron att den var svensk. Men bara några dagar senare blev valpen svårt sjuk och dog. Vi fick bara ha vår lilla Bella i en vecka. Alla papper var i sin ordning och jag tänkte ju inte alls på att hon skulle kunna vara en smuggelhund, säger hon.

Gör ett tryggt hundköp

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare lär sig att förstå hur ett riktigt valpköp ska gå till. Så länge det finns köpare kommer det alltid att finnas hänsynslösa människor som utnyttjar människors godtrogenhet. Gör som 50 000 andra svenska valpköpare och köp din valp av en uppfödare som tar ansvar och som alltid levererar den nya familjemedlemmen äldre än 8 veckor, med godkända papper och naturligtvis med ett aktuellt friskintyg utfärdat av veterinär. Den tryggheten är för din och valpens bästa.

Hur du undviker att köpa en illegalt införd hundvalp

  • Planera hundköpet lång tid i förväg – undvik impulsköp. En fyrbent familjemedlem ska du ha i många år så låt förberedelserna ta tid och vara omsorgsfulla.
  • Om du får en känsla av att något är skumt – då är det säkert det! Ett förnamn och kontantkortsnummer räcker inte som kontaktuppgift.
  • Kräv dokument: registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg ska vara med. Acceptera inte att uppfödaren lovar att skicka dem senare.
  • Du ska kunna träffa uppfödaren i hemmet och det ska vara tydligt att hon/han bor där med sina hundar.
  • Fall inte för en gullig valp trots att allt känns fel och köp inte en medfaren eller sjuk valp för att rädda den. Varje sådan affär öppnar vägen för ytterligare en smuggelhund.
  • Fler tips hittar du på www.jordbruksverket.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.