Polisen varnar – bilen är ett mycket olämpligt förvaringsutrymme för hundar

Polisen varnar på sin hemsida för hundar som sitter instängda i varma bilar – det kan vara livsfarligt att lämna sin hund i bilen, även om bilen står parkerad i skuggan så blir bilen snabbt en dödsfälla för din hund. SPRID detta, det kan rädda liv!

Polisen får ta emot många samtal gällande hundar som är instängda i bilar. Det är viktigt att hundägare tänker sig för innan djuren lämnas i en bil. Även en bil som står i skuggan kan bli mycket varm invändigt och temperaturen kan stiga snabbt. Detta kan bli livshotande för en hund.

Enligt länsstyrelsen kan det räcka med bara 20 minuter i en varm bil för att hunden ska få dödliga skador.

Trots återkommande varningar om varma bilar varje sommar så får polisen åka ut på nya larm.

Varje år avlider flertalet hundar i Sverige till följd av en oansvarig ägare som lämnat sin hund i en bil i en värme som endast kan jämföras med en bastu. Tyvärr är det ett återkommande faktum varje vår, när värmen börjar komma, snart får vi läsa feta tidningsrubriker om detta. Du kan påverka genom att upplysa och sprida informationen.

Lämna aldrig hunden i bilen vid varmt och soligt väder. Att parkera i skuggan och lämna något fönster delvis öppet räcker inte alla gånger. Skuggan rör på sig.

Efter ca 28 min i en bil placerad i skuggan med yttertemp 25 °C kan det vara 49 °C inne i bilen.
Det kan ta ca 20 min i 49 graders värme innan hunden får livshotande skador. En hund med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård.

Tid — Yttertemp — Skugga/Sol —-Temp i bil
08.30 — 14° C ——– skugga ——–- 19° C
09.30 — 18° C ——– skugga ——– -38° C
10.30 — 20° C ——– blandat ——– 47° C
11.15 — 20° C ——– sol ————–— 58° C
12.00 — 23° C ——– sol ————–– 62° C
13.30 — 22° C ——– sol ————– –85° C

Bilen är en olämplig förvaringsplats

Bilen är av flera skäl ett mycket olämpligt förvaringsutrymme för hundar. Våra bilar blir snabbt varma under sommaren – och hundar är dåliga på att svettas. För att kyla ner sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka.

Med ett kraftigt flåsande – snabb och grund andhämtning – kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar förlora mycket vatten. När omgivningens temperatur ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan det försvarslösa hunden bli medvetslös och dö.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Polisen varnar – bilen är ett mycket olämpligt förvaringsutrymme för hundar

  1. Pingback: Hunden kan drabbas av värmeslag under promenad eller annan aktivering |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.