Är det farligt att låta din hund slicka dig i ansiktet?

Det är många olika uppfattningar om hur farligt det är att låta hunden slicka dig i ansiktet! Senaste artikeln om ämnet säger att det kan vara livsfarligt pga bakterier medan andra artiklar menar att det är fritt fram att låta hunden slicka dig i ansiktet.

Mina hundar slickar mig i ansiktet varje dag, jag borde varit mycket sjuk eller kanske rentav död redan om det skulle vara så farligt.

Sajten  Doggies Care som pratat med hundexperten Marty Becker och bakteriologer John Oxford om vad som faktiskt finns i din hunds mun.

Hundar bär bakterien Capno­cyto­phaga canimorsus i sina munnar, något som kan orsaka blodförgiftning, som kan ge olika sorters bestående men. Bland annat blev en man blind efter att ha blivit biten av sin hund.

Näst på listan kan du få svampinfektionen ringorm där de människor som drabbas oftast får det från sina husdjur. Sist men inte minst kan du drabbas av gula stafolykocker som kan orsaka infektioner i de flesta av kroppens vävnader. Det kan också orsaka varig hud, matförgiftning och infektion i hjärtklaffarna, skriver 24nyheter.

Hundar slickar människor för att kommunicera.

Ulrika Windahl, biträdande stadsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger till Viralgranskaren att hundar normalt sett inte är en smittrisk. Att bakterier och virus  kan överföras mellan människor och djur betyder inte att de sedan stannar kvar och dessutom orsakar en infektion. Om du däremot blir hundbiten blir du troligen infekterad eftersom du då får djupa, smutsiga sår. Annars räcker vanlig hygien; framförallt handtvätt. Vissa människor kan dock vara extra känsliga, och läkare kan rekommendera extra skyddsåtgärder – men då gäller det inte bara hundar.

Däremot är det ohygieniskt att bli slickad av en hund på munnen, så det är inget man normalt sett uppmuntrar till.

Windahl menar att det man främst ska tänka på när det gäller smitta och hundar är rabies, som är en dödlig infektion för både människor och djur. Viruset kan smitta genom att hunden slickar dig, och det  innan man kan se att hunden är sjuk, skriver Metro.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.