Veterinären varnar – undvik dessa hundraser!

Igår skrev vi om hur hälften av Schäferhundarna i England måste avlivas nu går Torill Moseng på Norska veterinärförbundet ut i VG med hårda ord om extremavel på flera hundraser. Hundraser hon menar att man skall undvika att köpa.

Även om det finns marknad som efterfrågar djur med ett speciellt utseende så har uppfödaren ett stort etiskt och juridiskt ansvar, säger chefsveterinär Torill Moseng i Norska veterinärförbundet.

De är små, söta och snälla men många hundar av rasen Cavalier King Charles Spaniel lever med konstant smärta och huvudproblem från födseln. Avel som sker av uppfödare som inte har kunskap eller är insatta i rasen utan avlar mer på prestige än etik orsakar stor smärta för hundarna. Nu måste reglerna skärpas och myndigheterna ingripa.

Jag tror att hundägarna är väldigt glada i sin hund för de flesta är hunden som en familjemedlem. Man köper specialfoder, och presenter på födelsedagen. Ingen normal djurägare vill att hunden deras skall vara sjuk och ha ont. Men människor som inte har kunskap vet inte om djuret har ont eller far illa.

På VG säger veterinären på videon att de största problem finns i raserna, Fransk bulldogg, Engelsk Bulldogg, Mops och Cavalier king charles spaniel – Se video på VG här 

Cavalier king charles spaniel (CKCS) är mycket populära hundar. Storleken har gjort dem till en passande familjehund. De är snälla och fogliga. Det är en hund som äter,sover och dricker och inte kräver mycket motion. Allt detta passar perfekt in i dagens stressiga värld. Men dessa kan vara tecken på sjukdomen Syringomyelia! Där hjärnan inte får plats inne i skallen. Resultatet av det är konstant smärta i huvudet och mer eller mindre andra neurologiska plågor!

Vad är orsaken till att en hund föds med för liten skalle? Jo, orsaken är vi människor! Hundar avlas fram efter rasstandarden där utseende betyder mer än hälsa! Många tycker att hundar med små huvuden är söta! Därför har vi avlat fram hundar där kraniet är så litet att hjärnan inte får plats.

Hunduppfödare avlar fram hundar för att få fram utvalda egenskaper. Avel kan vara ett positivt verktyg, som exempel då de används för att få fram friska djur. Men avel kan också användas till att avla fram ett speciellt utseende. Och ett utseende som vi människor tycker är vackert kan många gånger påverka djurets hälsa negativt.

Det gäller inte enbart rasen Cavalier king charles spaniel. Denna typ av avel har blivit ett stort problem som gäller många hundraser.

Exempel på problem och lidande som sker vid denna typ av avel är många. För att nämna några: smärta, ledproblem (som exempel fel vinklar på leder), svårigheter att röra sig naturligt, allvarliga konstanta andningsproblem, hornhinneinflammationer, hudproblem och infektioner, förlossningsproblem, som exempel där en stor del av engelsk bulldogg förlöses med kejsarsnitt. Hundar har avlats fram så de inte kan kommunicera med andra hundar då de har nedsatt hörsel och reducerad mimik i ansiktet eller där ögonen inte syns tillräckligt. Några hundar har problem med att reglera värmen.

Vi måste fråga oss om det är okej att avla fram hundar som faktiskt kan dö av andningsproblem varje gång det blir en varm sommardag?

Hunduppfödare måste skärpa sig

Den genomsnittliga hundägaren har inte kunskap eller förutsättningar för att förstå detta. Hundarna kan inte heller själv säga ifrån. Det är naturligt för var och en hundägare att tro att allt är okej så länge hunden utifrån vår förståelse verkar tillfreds.

Husdjur är bra för välmåendet, det är viktigt för många familjer och det bidrar till bättre folkhälsa både fysiskt och psykiskt. Vi kan samtidigt inte förvänta oss att vanligt folk skall vara experter på djurens välmående. Så vad kan vi då göra?

För det första så måste lagen om avel och uppfödning efterlevas! Djurskyddslagen är redan tydlig på detta område och fastslår att avel skall främja egenskaper som ger robusta djur med god funktion och hälsa. Det skall inte avlas på djur som ändrar djurets arvsfunktion så att det påverkar djurets fysik eller mentala funktioner negativt.

Det är alltså ingen tvivel om att det idag drivs olovlig avel på sällskapsdjur!

Det betyder att uppfödare måste skärpa sig. Även om det finns en marknad för dessa hundar med ett speciellt utseende så har uppfödare ett etiskt och juridiskt ansvar.

Texten är en fri översättning av en debattartikel av Chefsveterinären Torill Moseng på Norska veterinärförbundet du kan läsa artikeln i sin helhet på norska VG här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på Veterinären varnar – undvik dessa hundraser!

 1. Karin P skriver:

  Det är dax att de nationella kennelklubbarna vässar sitt vapen – utställning – och sätter stopp för hundar med defekter. Kan inte vara svårare att ta med ett intyg på att alla röntgen och prover är okej än det är att ta med ett vaccinationsintyg. Den dag man inte kan gå hem med en rosett för en fysiskt defekt hund upphör detta elände. Kennelklubbarna pekar också de ut köpare och uppfödare samtidigt som de premierar dessa defekter. Vilken dubbelmoral !! Det är ”mycket snack men lite verkstad” inom de nationella kennelklubbarna när det gäller den här frågan.

 2. Maria Selin skriver:

  http://www.kennelchanco.se/default.asp?sida=natsundgren

  Läsvärt
  Mycket klok man han var Per-Erik Sundgren

 3. Pingback: Cavaliers: A Welfare Scandal – Cavaliers Are Special

 4. Pingback: Nu ska trubbnosiga hundar inventeras

 5. Natti Cole collins skriver:

  Super initiativ at nogen gør nået for disse hunde – videre av og fremme , , vi kan ikke vedblive at ave dyr med denne utrolige store deformitet ude ikke dette har en stor konsekvensen for dyrets helse , Og det vil sige at de misfoster man har avet. burde der være stop avl på for at forhindrer videre av af dem .. en hund skal ikke have nogen men i form af stor deformitet af kranium og deres anatomiske opbygning af skelet og rørighed . jeg støtter dette fuldstendigt op ..

 6. Pia Rundquist skriver:

  Cavaiier är inte förbjudna att avla på i Norge det var endast två uppfödare som var åtalade och det är överklagat läs dom innan du uttalar dig
  Cavalererna har inga problem med andning de räknas inte till trubbnos

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.