Varning – två hundar och en häst har dött efter att de badat i sjöar

Hästen Dimma dog en smärtsam död efter att ha badat i Vombsjön – bara timmar efter att Dimma dött kom beskedet att även en hund dött efter att ha blivit algförgiftad i sjön.

”Hon dog en mycket smärtsam död på djursjukhuset i Helsingborg igår kväll, ingen antibiotika hjälpte, levern förstörd av cyanobakterier, e-colibakterier i bukhinnan, över 3000 i sänka, fibros i lungorna och slutligen kraftig kolik”

För en vecka sedan dog hunden Molly efter att ha badat i Hattarevik på Torsö. Troligen blev hon förgiftad av blågröna alger.

Bada inte i vatten där du vet att det finns alger, för hunden kan algerna vara livsfarliga men även människor kan bli mycket sjuka.

För att undvika att din hund blir drabbad – tänk på att inte hoppa i där vattnet ser grumligt ut. Kom ihåg att skölja av din hunds päls i rent vatten efter badet och förhindra att hunden dricker av sjövattnet om det ser misstänkt ut.

Symtom på algförgiftning är bland annat darrningar, kräkningar och problem med balans. Om du varit på stranden där du misstänker att vattnet blommat och din hund får symtom så kan det vara bråttom! Tveka inte att sätta dig i bilen, kontakta veterinär och berätta att du är på väg. Nästa steg kan vara kramper och sedan kan tillståndet förvärras ganska fort. Men de flesta hundar går att rädda om de får veterinärbehandling i tid.

Det vi ofta kallar blågröna alger, cyanobakterier, bildar farliga gifter. Gifterna är farliga för både djur och människa, men oftast drabbas små barn och hundar av förgiftning då de lättare råkar ”få i sig” vattnet. Efter synlig blomning sjunker algerna till botten, men kan dröja sig kvar under ytan några dagar. Gå in på SMHI:s hemsida som visar olika kommuners mätningar av algblomning.

Om en hund uppvisar symptom på algförgiftning ska du alltid kontakta veterinär.

Symtom på algförgiftning hos hund

  • darrighet
  • oro
  • hudirritation
  • ögonbesvär
  • diarré
  • kräkningar
  • desorientering
  • vinglighet
  • kramp
  • andningssvårigheter
  • det går inte att få kontakt med hunden

Du kan förebygga algförgiftning genom att inte låta dina djur bada där det finns alger och hindra hunden från att dricka av vattnet.

Varje år dör ett antal hundar av algförgiftning och nu är årets algblomning igång. Blågröna alger är en av sommarens stora faror för hundar eftersom de kan innehålla gifter som påverkar levern och nervsystemet. Därför är det viktigt att som hundägare hålla ordentlig koll på de varningar som utfärdas och vara extra försiktig när du vistas vid vatten med din hund.

Varning för giftiga alger

Läs mer om algförgiftning hos hundar

Fakta alger:

Algblomning  orsakas av cyanobakterier, även kallade blågrönalger. Flera arter är giftiga.  De massblommande arterna växer snabbt i antal tack vare att de kan ta upp luftens kväve, kvävefixera. Därmed har de obegränsad tillgång till både kväve och fosfor.  Cyanobakterierna tillför nästan lika stora mängder kväve till vattnet som människans utsläpp.  Blåsigt väder bryter upp algmassorna som successivt faller till botten.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg



Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Varning – två hundar och en häst har dött efter att de badat i sjöar

  1. Pingback: De mest lästa artiklarna under året |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.