Första korsningen varg och hund i Sverige

 

Valpar som är en korsning mellan varg och hund har hittats i Södermanland. Det är det första fallet som konstaterats i Sverige.

I slutet av sommaren tog en viltkamera en bild på några vargvalpar vid Bie norr om Katrineholm. Valparna var ovanligt mörka och det uppstod frågetecken om vad det kunde bero på. Spillning som länsstyrelsen i Södermanland samlat in har undersökts. Dna-analyser visar att det är hybridvalpar mellan varg och hund.

I pressmeddelanden från både länsstyrelsen och Naturvårdsverket skriver man att det är första konstaterade fallet av varghybrider i vilt tillstånd i Sverige.

Trots att det rör sig om hybrider måste av allt att döma ett skyddsjaktsbeslut utfärdas. Ett sådant kommer nästa vecka, enligt länsstyrelsen.

– Det är angeläget att ta bort dessa individer så att den svenska vargstammen inte får inblandning av hund, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen i pressmeddelandet, skriver Svensk jakt

Varhybrider mer farliga

Varghybrider kan vara betydligt farligare djur än vad varg eller hund är var och en för sig.
Genom mer eller mindre systematisk avel har människa genom årtusenden fått fram hunddjur som är betydligt ”modigare” och oräddare än en ursprunglig varg. Det är bland annat om de egenskaperna förs in i en varghybrid som djuret kan bli farligt.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.