Rädda din hund – upptäck juvertumör i tid

Juvertumörer är en av de vanligaste cancerformerna på tikar. Varje år drabbas tusentals hundar, samtidigt är mörkertalet mycket större än så. Ungefär hälften av fallen är av elakartad karaktär, men tidig upptäckt och behandling förbättrar prognosen för hunden. 

Precis som hos kvinnor är tikarna utsatt för tumörer i sina bröstkörtlar. Som för alla typer av tumörer är det viktigt att juvertumörer upptäcks på ett tidigt stadium för en lyckad behandling.

Upptäck tumören

– Ta för vana att känna igenom tikens juver någon gång per vecka. Det är enkelt att lägga hunden på ryggen, klappa med handen och känna igenom under sidan av magen från armhålan mot ljumsken. Tikar har fem, ibland fyra eller sex juver, på varje sida, säger Anna Tranell Lindman, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Hundägare som inte planerar att avla på sin tik kan undvika risken för juvertumör genom att kastrera den i tidig ålder. Allra helst innan det första löpet som vanligtvis inträffar någon gång mellan 7-12 månaders ålder. Men det är fortfarande en bra förebyggande effekt om kastrationen sker innan tiken hinner ha sitt andra löp.

Behandling

Oftast tas knölen tas bort genom ett kirurgiskt ingrepp. Därefter skickas den för analys till ett laboratorium. Om det visar sig vara en elakartad tumör kan hunden vidarebehandlas med en mer omfattande operation där en eller flera hela juverdelar tas bort och i vissa fall även med hjälp av cellgifter. Om tumören upptäcks i god tid är prognosen vanligtvis god att hunden blir frisk igen.

Bra att veta om juvertumörer:

–          Sjukdomen kan förebyggas genom att tiken kastreras i tidig ålder

–          Lär dig att regelbundet känna igenom tikens juver för att tidigt upptäcka knölar

–          Kontakta veterinär om du upptäcker en knöl

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.