Älgflugan ett obehagligt gissel för hundägare och hundar

Det är inte ovanligt att människor eller hundar blir bitna av älgflugan eller som den heter hjortlusflugor och betten kan orsaka hudinflammationer av varierande grad. Detta sker ofta under skogspromenader på hösten när flugorna söker sina värddjur.

Älgflugan är svår att bli av med då den kryper in och tappar sina vingar. Flugan anses inte vara farlig, men man kan få allergiska hudreaktioner och t.om. feber. Det enda sättet att skydda sig är heltäckande kläder, det är en myt att granna färger skulle skrämma bort flugan.

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna/pälsen och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den. En metod är att klämma den mellan tumme och pekfinger och sedan rulla flugan mellan fingrarna. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Hjortlusflugan även kallad älgflugan eller lusfluga är en blodsugande parasit som föredrar hjortdjur som älg, rådjur och hjort.  Flugan har en sugsnabel som dras in i huvudet. Snabeln är försedd med små vassa tänder i spetsen, och kan på så sätt skära hål i värddjurets hud och flugan dricker därefter blod från såret. Hjortlusflugan kan förekomma i mycket stort antal hos en älg (10 000-tals flugor) och kan bidra till hårlöshet.

Larverna, vilka förpuppas i pälsen på värddjuret, faller ner på marken, och kläcks året efter. Efter kläckning börjar flugorna flyga omkring på jakt efter ett värddjur. När de landat på ett värddjur, släpper de vingarna och flugan kan aldrig mer flyga igen. Även nötkreatur, hästar och får kan utgöra värddjur. Flugorna tillbringar i huvudsak resten av sitt liv på värddjuret.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.