Hunden Wilma dog nästan av att äta hundbajs

19-åriga Frederikke Jørgensen​ var nära att förlora sin franska bulldog Wilma för att andra hundägare hade slarvat med att plocka upp bajset efter sina hundar.

Hunden Wilma blev plötsligt väldigt dålig och fördes med ilfart iväg till veterinären. Där kunde man snart konstatera att Wilma drabbats av hjärtmask.

Hjärtmasken är en parasit som kan ta sig in i hunden. Ofta, som i Wilmas fall, via andra hundars avföring. Efter att den tagit sig in i hundens kropp attackerar den lungorna och orsakar hjärtsvikt. Parasiten kan vara väldigt svår att behandla och leder många gånger till döden för den sjuka hunden.  I sällsynta fall kan parasiten också drabba människor. 

Tecknen på att Wilma var mycket sjuk var att hennes slemhinnor var helt bleka och hon hade också en röd fläck på hennes bröstkorg, det var tecken på inre blödningar som hade orsakats av parasiten.

Wilma drabbades sedan också av kramper och en mindre hjärnblödning. Enligt veterinären fanns det en risk att den franska bulldoggen inte skulle överleva.

Efter fyra dagar på veterinärkliniken fick Wilma åka hem, skriver nyheter24.

Symptom

Vuxna maskar lever i lungartärerna och höger hjärtkammare. Hos en del hundar ses endast milda symtom, som hosta och en lättare trötthet. Symtomen kan med tiden långsamt bli värre. Hjärtat kan påverkas och hunden får då även symtom till följd av hjärtproblem. Slöhet, hosta samt tung och/eller snabb andning är typiskt.

Hos andra hundar ses symtom på grund av blödningar. Blödningar och bildande av tromber (blodkoagel/blodproppar) kan snabbt orsaka mycket allvarliga skador i olika organ.

Angiostrongylus vasorum, fransk hjärtmask, infekterar hundar i stora delar av världen. Parasiten har även hittats hos hundar i Sverige, läs mera på sva.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hunden Wilma dog nästan av att äta hundbajs

  1. heffaklumpens skriver:

    En hund får inte hjärtmask av att käka hundbajs (misstänker att det är den franska hjärtmasken). Den kan få fransk hjärtmask av att äta smittade sniglar. Fransk hjärtmask måste ha en mellanvärd (sniglar) för att kunna utvecklas vidare hos hund (har själv haft hund med fransk hjärtmask)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.