Utställningsdomare ska premiera sunda hundar

Vi människor har under en längre tid förändrat våra hundrasers utseende på ett sätt som har påverkat vissa rasers hälsa. Mot bakgrund av detta samlar Svenska Kennelklubben, SKK, återigen organisationens utställningsdomare för att diskutera hur vi går vidare och motarbetar exteriöra överdrifter så att våra hundar kan bli sundare och friskare. För tredje gången arrangerar vi nu en konferens där dessa viktiga frågor står i fokus och på plats finns drygt 250 domare. 

Den 23–25 februari samlar Svenska Kennelklubben sina exteriördomare på Scandic Infra City för att fördjupa sig i ämnen runt hundars hälsa kopplat till exteriör. Konferensen går under namnet ”Hundrasers hållbarhet” och deltagande är obligatoriskt för SKKs domare. Även deltagare från Norge, Danmark och Island kommer att finnas på plats.

Friska och sunda hundar är målet

Under konferensen hålls bland annat ett seminarium om brakycefalproblematiken, alltså andningsbesvär hos kortskalliga hundraser så som mops, bostonterrier, fransk bulldogg och engelsk bulldogg. Bland annat kommer domarna att få en uppdatering om pågående åtgärder för att säkerställa en god hälsa för de aktuella raserna. Målet är att få utställningsdomare att premiera individer som kan förväntas producera avkomma utan andningsbesvär.

Varje hundras har en rasstandard som beskriver den ideala hunden utifrån rasens ändamål, från nos till svansspets samt rörelser och temperament. På utställning placerar domaren den hund som bäst överensstämmer med rasstandarden. Under helgen kommer frågor kring exteriöra överdrifter och tolkning av den skrivna rasstandarden att diskuteras.

En annan viktig fråga på konferensen är värdet av och riskerna med likheter och olikheter i både utseende och funktion i många raser. På programmet står också bedömningen av hälta och andra rörelsestörningar, liksom kopplingen mellan mentalitet och rörelser.

Målet med konferensen är att Svenska Kennelklubbens domare ska bedöma hundar utifrån ett sundhetsperspektiv så att överdrifter inte premieras i framtiden, varken på hundutställningar eller i aveln.

Medvetenheten ökar

Sedan de tidigare konferenserna, 2007 och 2012, har medvetenheten om problematiken med exteriöra överdrifter ökat hos våra klubbar liksom hos våra uppfödare och exteriördomare. I Norden ligger vi i framkant med att försöka minska problemen och detta har i sin tur påverkat andra länder och deras syn på exteriöra överdrifter.

Under 2016 och 2017 var Svenska Kennelklubben delaktig i att arrangera konferenser för både uppfödare och veterinärer. Arbetsgrupper har tillsatts som bland annat har tagit fram nya veterinärbesiktningsintyg för landets veterinärer att använda i samband med valpbesiktning. Det pågår också utprovning av intyg inför avel för i första hand raserna: bostonterrier, engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.