Flera fall av Salmonella hos hund

Flera fall av salmonella på hund har kommit in till SVA den senaste veckan.

Vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tar man emot salmonellaprover från hel landet för analys, SVA fick in 5-6 fall av salmonella på hund i slutet av förra veckan.

Det är också ovanligt många katter som smittats av salmonella från småfåglar i år. I landet är det framför allt Mälardalen som drabbats och i Uppsala län har ett 80-tal anmälningar kommit in hittills.

Salmonellafallen på hund handlar om sporadiska fall och var smittan kommer ifrån är oklart. Har man en hund som gärna fångar fåglar skall man vara lite observant. 

Den största smittkällan när det gäller salmonella i olika former är foder. Rent krasst är rått foder till hundar som man kan köpa i butik en risk ur smittsynpunkt. Bakterierna dör inte vid frysning även om de minskar, säger Elina Lahti till Enköpings Posten.

De fågelarter som främst bär den typ av salmonella är domherre och gråsiskor och även mesar.

Salmonella hos hund

Symtom

Hos de hundar som insjuknar i salmonellainfektion ses olika grader av symtom. Symtom kan variera bland annat beroende på vilken typ av salmonellabakterie som är inblandad, infektionsdosens storlek, djurets immunförsvar och eventuella andra samtidiga sjukdomar eller infektioner. Salmonellabakterier har också påvisats i avföring hos friska hundar utan några symtom; infektionen behöver alltså inte orsaka någon sjukdom hos hunden.

Typiska symtom vid en kraftigare salmonellainfektion hos hund är feber, illamående, aptitlöshet följt av kräkningar, buksmärta och diarré. Diarrén kan variera i mängd och konsistens, ibland kan den även innehålla färskt blod. Vid allvarliga infektioner kan spridning ske till andra organ, samt leda till blodförgiftning och eventuellt dödsfall. Enstaka fall av infektion i livmodern under dräktighet har rapporterats orsaka abort. Många hundar visar dock inga symtom och hos de som blir sjuka ses oftast enbart en lättare diarré.

Diagnos

Det finns många olika sjukdomstillstånd som kan ge upphov till de symtom som beskrivits ovan, och som vanligt måste veterinär uppsökas för undersökning och behandling om en hund visar symtom på sjukdom. Vid misstanke om infektion med salmonellabakterier görs bakterieodling från färsk avföring. Vid tecken på blodförgiftning kan även odling göras från blod.

Salmonella kan utsöndras i avföring under en längre tid, vanligen under tre till sex veckor. I enstaka fall har upptill 117 dagar rapporterats. Efter den första veckan blir det allt svårare att hitta bakterien, därför kan det krävas flera provtagningar.

Behandling

Vilken behandling som sätts in vid salmonellainfektion hos hund bestäms utifrån vilka och hur allvarliga symtom hunden har. En salmonellainfektion självläker i allmänhet och enbart behandling i form av tillräcklig vätsketillförsel kan räcka vid en okomplicerad infektion. Antibiotikabehandling undviks som regel eftersom det finns risk för utveckling av resistens hos bakterien och man tror att antibiotika kan förlänga tiden djuret utsöndrar salmonellabakterier via avföringen. Prognosen för hundar med okomplicerad salmonellainfektion är i allmänhet god. För hundar med blodförgiftning är prognosen sämre.

Förebyggande

Trots att salmonella är en ovanligt förekommande infektion hos hundar i Sverige kan det vara bra att tänka på att hundar, precis som människor, kan få infektionen via smittade livsmedel. Att ge sin hund råa eller otillräckligt upphettade animaliska produkter kan innebära en risk för smitta. Precis som katter kan även hundar smittas av infekterade fåglar och fågelbord, hundar bör därför inte komma i kontakt med dessa.

Generella hygienråd vid handhavande av salmonellasmittad hund. Eftersom Salmonella, och de flesta andra smittämnen som orsakar magsjukdom hos människa, sprids via avföring från smittade individer och infekterar nya individer via munnen är noggrann handhygien alltid mycket viktigt. Extra noggrann ska man vara i samband med matlagning och måltider. Händer bör alltid tvättas noga efter hantering av den sjuka hunden och när eventuella kräkningar eller diarré torkas upp. Vid rastning plockas om möjligt avföring upp för att i möjligaste mån undvika smitta till omgivningen. Händerna tvättas alltid efteråt. Diska hundens tillbehör separat med diskborste som inte används till tallrikar, bestick eller andra kökstillbehör. Barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan vara känsligare för infektion och det kan vara olämpligt att en infekterad hund exempelvis sover i samma säng som ett barn. Man bör också försöka undvika att bli slickad av hunden, särskilt kring munnen eftersom smitta oftast sker från avföring till mun.

Om möjligt bör man också försöka utreda den ursprungliga smittkällan för att försöka hindra att hunden återsmittas eller att andra djur och människor blir smittade. Finns det fler husdjur i hushållet bör extra god hygien råda för samtliga under den tid som det finns en infekterad hund i hushållet. Detta gäller även om de andra djuren inte uppvisar symtom.

Detta är SVA:s generella råd. Länsstyrelsen alternativt kommunen kan göra en annan bedömning med hänvisning till andra faktorer i det enskilda ärendet.

Källa: SVA

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Flera fall av Salmonella hos hund

  1. Deffa skriver:

    Riktigt bra inlägg! Har tänkt mycket på detta jag som jobbar på djurdagis. Mvh Malin från http://deffa.nu

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.