Så vet du om din hund har mask

Annons

De flesta hundar får mask någon gång i livet och vid behov kan du själv avmaska din katt eller hund med hjälp av receptfria produkter som du hittar på ditt apotek, till exempel Drontal-seriens avmaskningsprodukter.

Hur får hunden mask?

Om din hund jagar och äter t.ex. en fågel, gnagare eller annat bytesdjur, kan den drabbas av en maskinfektion eftersom dessa bytesdjur ofta bär på smittsamma masklarver. Avföring från ett maskinfekterat djur kan även finnas i jorden och innehålla maskägg från bland annat spolmask. Vissa typer av rundmaskägg överlever flera år i jorden. Om en hund får i sig jord kan den alltså bli smittad av mask.

Hur vet man om hunden har mask?

Som regel visar hunden inga tydliga symtom. De större arterna av bandmask syns som rörliga ”risgryn” eller som en kedja av ”risgryn” i avföringen eller pälsen under svansen. Andra bandmaskar, till exempel rävens dvärgbandmask, är så små att de inte syns för blotta ögat.

Rundmaskinfektioner ger inga symptom hos vuxna djur utom i ovanliga fall, däremot kan de hämma valpars tillväxt och i extrema fall vara dödliga. Därför rekommenderar man som regel att avmaska valpar under tiden den är hos tiken. Detta är särskilt viktigt om man är uppfödare. Det rekommenderas att valpar avmaskas 1-2 gånger efter flytt från uppfödaren även om den redan behandlats där.

8 tecken på mask

Det är inte alltid en maskinfektion märks på din hund men det finns en del typiska symptom. Små tecken kan vara hundens sätt att tala om för dig att den inte känner sig helt frisk.

* Minskad aptit: En maskinfektion kan ge din hund sämre matlust.

* Kräkningar: Ibland kan maskinfektionen orsaka kräkningar och det kan komma upp hela spolmaskar när valpar kräks.

* Svullen mage: Det är inte ovanligt att hundvalpar får en svullen mage av spolmask.

* Sämre päls: Maskinfektion kan leda till att pälsen blir matt och livlös.

* Åker kana: Ibland ger bandmask upphov till klåda. Då kan hunden börja dra baken längs marken eller golvet.

* Överdriven tvättning av baken: Om din hund tvättar sin bak oftare än vanligt, kan detta bero på att det kliar på grund av maskinfektion.

* Diarré: En maskinfektion kan ge upphov till diarré, särskilt hos valpar.

* Inget tecken alls: Det är inte alla hundar som gör något väsen av att de har maskinfektioner. Men de kan finnas där ändå och skapa obehag och besvär på sikt. En hund som ”läser tidningen” kan snabbt nosa upp många spännande ställen där smitta kan finnas.

Du kan själv avmaska vid symptom eller misstanke om mask, prata med ditt apotek eller din veterinär om du är osäker. Drontal-serien är effektiv mot både rund-och bandmaskar i tarmen, inklusive rävens dvärgbandmask.

Var särskilt uppmärksam på risken för rävens dvärgbandmask

I februari 2011 gjordes det första fyndet av rävens dvärgbandmask i Sverige, och den finns sedan lång tid i Syd- och Mellaneuropa. Parasiten kan vara dödlig för människor. Hundar och rävar smittas av rävens dvärgbandmask genom att äta infekterade bytesdjur. De visar inga symptom på infektion, men kan utgöra en smittkälla för människor. SVA rekommenderar det aktiva ämnet prazikvantel för behandling mot rävens dvärgbandmask.

Enkel och snabb avmaskning

Maskinfektioner kan skapa obehag för hundar och därför är en behandling mot mask ett steg mot bättre hälsa.

I Drontal-seriens avmaskningsprodukter ingår:

* Droncit vet®. (prazikvantel) för riktad behandling mot bandmask till både katter och hundar. Har du planer på att resa med ditt husdjur till Centraleuropa eller Danmark så skyddar Droncit även mot rävens dvärgbandmask. Reser du ofta till Norge krävs dokumenterad avmaskning före inresa, då Norge ännu är fri från denna parasit.

* Dronbits (febantel, pyrantelembonat, prazikvantel) och Drontal Comp. Forte vet. (febantel, pyrantelembonat, prazikvantel) med god köttsmak till kombinationsbehandling mot rund- och bandmask hos hund.

* Drontal vet. (pyrantelembonat, prazikvantel) vid behov av kombinationsbehandling mot rund- och bandmask hos katter och kattungar (från 7 veckor).

* Welpan vet. (febantel, pyrantel) till behandling av rundmask hos valpar (från 2 veckor) och unga hundar.

Alla produkter har en koncentrerad effekt i tarmen och de aktiva ämnena har nästan helt lämnat kroppen efter två dygn.

Kolla om din hund och katt har mask och avmaska vid behov. Drontal-serien säljs receptfritt på apotek. Prata med apotekspersonalen eller din veterinär om avmaskning om du har frågor eller är osäker.

Produktinformation

Droncit vet®. 50 mg tabletter (prazikvantel)till katt och hund. Receptfri. Farmakoterapeutisk grupp: Medel vid maskinfektion. (QP52AA01). Indikationer: För behandling av bandmask hos katt och hund orsakad av: Taenia, Echinococcus, Multiceps, Dipylidium, Joyeuxiella, Diphyllobotrium och Mesocestoides. Biverkningar: Vid kraftig överdosering kan kräkningar förekomma Dräktighet och laktation: Kan administreras under dräktighet och digivning. Dosering: 1 tablett/10 kg kroppsvikt. Tabletterna kan ges direkt eller inblandat i foder. Datum för översyn av produktresumén: 2014-09-08.

Drontal vet. 230 mg/ 20 mg tabletter (pyrantelembonat / prazikvantel) till katt. Receptfri. Farmakoterapeutisk grupp: Medel vid maskinfektion (QP52AA51). Indikationer: För behandling av blandinfektion orsakad av rundmask och bandmask såsom: Spolmask (T. cati), hakmask (A.tubaeforme, A.braziliense), bandmask (E.multilocularis, E.granulosus, D.caninum, T.spp., M.spp., J.spp.). Kontraindikationer: Skall inte användas till katter som är yngre än 6 veckor. Dräktighet och laktation: Kan användas under dräktighet och laktation. Biverkningar: Dreglande, illamående och kräkningar samt jämviktsrubbning och oredighet kan uppträda som mycket sällsynta biverkningar. Biverkningarna är vanligen lätta, kortvariga och övergående. Dosering: Engångsdos 1 tablett/4 kg kroppsvikt. Tabletterna kan ges direkt eller blandat i fodret. Datum för översyn av produktresumén: 2015-06-12.

Dronbits 150 mg/144 mg/50mg tabletter/Drontal Comp. Forte vet. 525 mg/504 mg/175 mg tabletter (febantel / pyrantelembonat / prazikvantel). Receptfri. Farmakoterapeutisk grupp: Medel vid maskinfektion (QP52AA51). Indikationer: För behandling av blandinfektioner med följande arter av rundmaskar och bandmaskar. Spolmask (T.canis, T.leonina), hakmask (U.stenocephala, A.caninum), piskmask (T.vulpis). Bandmask (E.multilocularis, E.granulosus, D.caninum, T.spp.). Biverkningar: I mycket sällsynta fall kan lätta mag-tarmstörningar (t.ex. kräkningar) förekomma. Dräktighet och laktation: Säkerheten har inte undersökts under den första och andra trimestern. Använd inte detta läkemedel på dräktiga hundar under 1:a och 2:a tredjedelen av dräktigheten Dosering: Dronbits: 1 tablett/10 kg kroppsvikt som engångsdos. Drontal Comp. Forte vet.: 1 tablett/35 kg kroppsvikt som engångsdos. Datum för översyn av produktresumén: Dronbits 150 mg/144 mg/50 mg: 2016-08-26; Drontal Comp. Forte: 2014-12-29.

Welpan vet. 15 mg/ml/5 mg/ml oral suspension (febantel / pyrantel) Receptfri. Farmakoterapeutisk grupp: Medel vid maskinfektion (QP52AF02). Indikationer: För behandling av rundmask infektioner hos valpar och unga hundar upp till ett års ålder, orsakade av mask såsom: Spolmask (T.canis, T.Leonina), hakmask (U.stenocephala, A. caninum), piskmask (T.vulpis). Kontraindikationer: Använd inte samtidigt med produkter som innehåller piperazin. Försiktighetåtgärder: Läkemedlets säkerhet har inte studerats hos valpar som är yngre än 2 veckor och väger mindre än 0,600 kg. Dräktighet och laktation: Använd inte till dräktiga eller digivande tikar. Biverkningar: I mycket sällsynta fall kan milda och övergående störningar i magtarmkanalen förekomma (t.ex. kräkningar och diarré). Dosering: 1 ml suspension per kg kroppsvikt ges direkt i munnen som engångsdos. Till följd av parasit överföring i livmodern eller via mjölkkörtlarna, kan spolmask uppträda hos hundar i mycket låg ålder. Datum för översyn av produktresumén: 2013-12-12.

SE1805Q76

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Så vet du om din hund har mask

  1. Pingback: Mask – Ssbtk.net

  2. Pingback: Mest lästa artiklarna just nu

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.