2250 kronor böter för lös hund i bagageutrymmet

Arkivbild: DOG NEWS

En lös hund i bagageutrymmet eller i bilen kan störa föraren på ett sådant sätt att trafiksäkerheten äventyras, anser tingsrätten och ger en bilförare böter på 2250 kronor.

Hunden måste sitta i en bur eller vara förankrad på ett annat säkert sätt i en bil. Annars kan den utgöra en trafikfara vid till exempel en kollision.

Tingsrätten hänvisar till en dom i Svea hovrätt, och slår fast att en hund är att betrakta som en sak i det här sammanhanget, en sak som måste förankras så att den inte kan orsaka person- eller sakskador, skriver ystadsallehanda.

År 2010 infördes av Jordbruksverket en regel som säger att din hund måste sitta säkert i bilen. Många låter sina hundar sitta löst i framsätet eller på hatthyllan i bilen, trots att det är olagligt och livsfarligt för både hunden och passagerarna!

En fastspänd bur, ett galler,nät eller en sele gör att hunden sitter säkert, det minskar också olycksrisken i trafiken, då en lös hund åker som en projektil ut genom rutan vid en kraftig inbromsning. Både du, dina medpassagerare och hunden kan dö pga ditt slarv.

Polisen säger om olyckan är framme kan du som bilförare göra dig skyldig till brott om hunden är lös.

Tryggast är att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Man kan också göra som vi och låta hunden sitta i en bur som är väl förankrad på bakbänken i bilen. Tänk på att använda en så luftig bur som möjligt med tanke på den värme och instängdhet som kan uppstå i en bil. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund.

Så tung blir din hund

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar.

Hundras – Ursprunglig vikt – Krock i 50 km/tim – Krock i 90 km/tim
Chiuaua  – 2 kg – 80 kg – 256 kg
Jack Russel terrier – 6 kg – 240 kg – 768 kg
Schnauzer – 15 kg – 600 kg – 1920 kg
Schäfer – 30 kg – 1200 kg – 3840 kg
Grand Danois – 65 kg – 2600 kg – 8320 kg

Fakta Jordbruksverkets hemsida:

Djuret måste sitta säkert vid inbromsning

Om vi ändå väljer att ta med oss våra djur på bilsemestern är vi som djurägare skyldiga att se till att hunden eller katten mår bra. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd  om transport av levande djur HÄR står det vilka regler det är som gäller vid transporter av bland annat hund och katt. De får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning. Läs mera HÄR

Kolla på videon vad händer med din hund i bilen vid inbromsning – så transporterar du hunden säkert i bilen!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

6 svar på 2250 kronor böter för lös hund i bagageutrymmet

 1. Marlene HHenriksson skriver:

  Är Jeppe grindarna godkända?

 2. Pingback: Mest lästa artiklarna under året

 3. Sven-Bertil Turesson skriver:

  Jordbruksverkets regler är inte lagen och är inte straffbart…
  Det som står i lgen är det som gäller!

 4. Kattis Holm Åström skriver:

  handen på hjärtat, alla som har en kombibil där ryggstödet till baksätet fungerar som lastförskjutningsskydd – surrar alla bilägare all last dom lägger där, kan vara allt från säckar med blomjord till stora kassar med varor man handlat? Är det isåfall bara en hund som kan flyga framåt eller hur tänker man här? ( jag har själv hundbur i min bil men tänkte på alla som inte har det) – måste man egentligen ha det om hunden ligger bakom lastförskjutningsskyddet?

 5. Pingback: Tusentals bilister med lösa hundar i kupén utgör livsfara i trafiken

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.