Hjälp oss stoppa hundsmugglingen – dela artikeln

Foto: Tullverket

Illegal införsel av hundar innebär många gånger ett stort lidande för hundarna  under de långa transporterna. Många har också växt upp under miserabla förhållanden. Hundarna utgör dessutom ett hot mot såväl människor som andra hundar då de kan bära på smittsamma sjukdomar.

Hundsmuggling är en illegal handel som omsätter stora summor. Förtjänsten är hög och straffet är inte i närheten av vad som utdöms för till exempel narkotika- eller vapensmuggling. Samverkansgruppen för hundvälfärd, där Svenska Kennelklubben ingår, bedriver just nu en kampanj för att få blivande hundägare att undvika köpa en insmugglad hund. Dela gärna artikeln och filmen för att sprida informationen till så många som möjligt.

 

Småhundar vanligast

Tidigare var det framför allt valpar av rasen chihuahua som smugglades. I dag har de fått sällskap av småhundar av mops- eller fransk bulldoggstyp och dvärghundar av spets-, yorkshireterrier- eller maltesertyp. Valparna kommer ofta från storskaliga uppfödare i ursprungslandet eller har inhandlats för en billig penning på marknader. Många gånger är valparna i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. De saknar ofta grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar.

Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan

Kampen mot smugglingen handlar inte bara om att stoppa förtjänsten på illegal verksamhet och en grym hantering av valpar. I ett större perspektiv är det viktigaste att se till att inte rabies sprids till Sverige. Det är en obotlig och dödlig sjukdom, som varje år skördar 30 000–70 000 människors liv, främst i fattiga länder. Sverige har varit rabiesfritt sedan lång tid tillbaka men smittan finns i Östeuropa där många av smuggelhundarna föds upp. Utöver rabies finns det risk för andra infektionssjukdomar och parasiter som vi helst inte vill ha in i landet.

Anonyma säljare

De insmugglade valparna säljs företrädesvis via internet på diverse annonssajter och via Facebook. Den som säljer en illegalt intagen valp erbjuder sig ofta att leverera den till köparen. Transaktionen sker gärna på en parkeringsplats eller annat anonymt ställe, ibland i en lägenhet där uppenbart ingen bor. Den enda kontaktuppgift köparen får är ett förnamn på säljaren och ett nummer till en kontantkortstelefon. Hundsmugglarna har dock blivit alltmer sofistikerade och kan använda främmande tikar som får agera mamma till insmugglade valpar, som sedan id-märks och veterinärbesiktigas.

Gör ett tryggt hundköp

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare lär sig att förstå hur ett riktigt valpköp ska gå till. Så länge det finns köpare kommer det alltid att finnas hänsynslösa människor som utnyttjar människors godtrogenhet. Gör som 50 000 andra svenska valpköpare gör varje år och köp din valp av en SKK-registrerad uppfödare som tar ansvar och som alltid levererar den nya familjemedlemmen äldre än 8 veckor, med godkända papper och naturligtvis med ett aktuellt friskintyg utfärdat av veterinär. Den tryggheten är för din och valpens bästa.

Hur du undviker att köpa en illegalt införd hundvalp

 • Köp din hund på Köpahund.se – SKKs valpförmedlingssajt. Här förmedlas enbart hundar som fötts upp av uppfödare inom Svenska Kennelklubben. Ta också gärna kontakt med rasklubben för mer information.
 • Planera hundköpet lång tid i förväg – undvik impulsköp. En fyrbent familjemedlem ska du ha i många år så låt förberedelserna ta tid och vara omsorgsfulla.
 • Om du får en känsla av att något är skumt – då är det säkert det! Ett förnamn och kontantkortsnummer räcker inte som kontaktuppgift.
 • Kräv dokument: registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg ska vara med. Acceptera inte att uppfödaren lovar att skicka dem senare.
 • Du ska kunna träffa uppfödaren i hemmet och det ska vara tydligt att hon/han bor där med sina hundar.
 • Fall inte för en gullig valp trots att allt känns fel och köp inte en medfaren eller sjuk valp för att rädda den. Varje sådan affär öppnar vägen för ytterligare en smuggelhund.
 • Köp aldrig en hund av okänt ursprung

Kampanjen mot hundsmuggling har initierats av Samverkansgruppen för hundvälfärd, som består av representanter för Jordbruksverket, Svenska Kennelklubben, Sveriges lantbruksuniversitet, Nationellt centrum för djurvälfärd, länsstyrelserna, Sveriges Veterinärförbund och Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap.

Läs mer

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hjälp oss stoppa hundsmugglingen – dela artikeln

 1. Jura Floa Smith skriver:

  Dette er gammel opslag men endda skal jeg kommenterer på det med alvorlige øjne og en indsigt i retspolitik . hvorfor smugle ind hunde af vær herkomst , Når Sverige selv i deres egen velfærd system , kan Tyv stjæle avls dyr hos privat folk ude en juridiske korrekthed til det, og misbruge eu rettens ved nægtelse af Dommerkendelse .og så med hjælp af polisen og deres korrupte domstole nægte borger at få deres sager frem i offentligheden .
  Det er en svinestreg at behandle folk som et gammel DDR og undertrykke folk i deres juridiske rettigheder ved at fylde folk med løgn
  vel vide at de begår Lovbrud i alle deres ind standser, skulle nogen journalist have mod på at rode op i skandalen så ligger vi inde med flere 1000 sager der handler om just dette brud på frihedsretten og omgang med privat ejendomsret og tyveri af avls dyr for flere millioner af kroner og store forsvindingsnummer !! .

  på linket nede under kan man følge flere sager om samme udtømning af folks privat hjem og deres husdyr .

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.