Hund åt bajs med cannabis – blev ”tokhög”

Hunden Syndra blev plötsligt dåsig, kisade med ögonen och verkade okontaktbar efter att ha ätit människobajs i Årstadal. Hos veterinären kom så chockbeskedet: jycken var hög på cannabis.

Hunden Syndra ville inte gå och hennes matte tyckte att hon såg full ut. De åkte i ilfart till veterinären där man kom fram till att det måste ha varit cannabis i bajset.

– Vi åkte in med henne och då fick hon göra ett kissprov där de kom fram till att det var cannabis. Hon var ju tokhög, stackarn, säger Syndras matte Caroline till P5 Stockholm.

Nu vill Caroline varna andra och skriver i ett inlägg på Facebook: ”Tror dessvärre att hon åt upp allt på plats, men håll koll på era hundar!”

Joar Guterstam, beroendeläkare och forskare på Karolinska Institutet, avfärdar dock inte teorin om att hunden faktiskt kan ha blivit sekundärt drogpåverkad av bajset.

Oavsett om man röker eller äter cannabis så utsöndras metaboliter som kommer ut i avföringen, som fortfarande kan vara psykoaktiva och påverka nervsystemet hos nästa varelse som intar det. Hur känsliga hundar är för det är inte mitt fält, men det krävs att personen använt cannabis mycket intensivt för att halterna i avföringen ska bli tillräckligt koncentrerade, säger han till Stockholmdirekt.

Fakta Cannabis

De vanligaste formerna av cannabis i Sverige är hasch och marijuana. Hasch framställs av den kåda som utsöndras av hampans körtelhår och som pressas samman till kakor. Hasch säljs i småbitar och färgen varierar från ljust brunt till nästan svart. Marijuana är växtens torkade blomställningar och toppskott, ibland också blad och delar av stammen. Den liknar torkat, hackat gräs eller örtkryddor. Cannabisolja (cannabisextrakt) är en tjockflytande vätska som varierar i färg från brunt till nästan svart. Hasch och marijuana röks vanligen i handrullade cigarretter eller i speciella pipor. Cannabisolja doseras i minimala mängder i tobak eller på cigarrettpapper. Cannabispreparaten kan också sväljas, utblandade i mat eller dryck. De är inte lösliga i vatten och kan därför inte injiceras.

Olika sorters cannabis innehåller en varierande procentuell sammansättning av de olika cannabinoiderna vilket påverkar hur de verkar i kropp och psyke och är därmed en av flera faktorer som har inverkan på hur ruset upplevs. Dagens cannabis, framför allt marijuanan, kan innehålla betydligt mer THC än tidigare. Det innebär inte att dagens cannabis alltid är starkare då den även kan innehålla andra sorters cannabinoider som dämpar vissa effekter av THC. THC-halten ligger vanligen på 8-15 %.

Cannabis är fettlösligt vilket gör att det stannar kvar länge i kroppen, upp till sex veckor om det röks regelbundet. Det THC som man får i sig lagras i kroppens fettvävnader, som det t.ex. finns mycket av i hjärnan och i kroppens inälvor. Halveringstiden för THC i kroppen är ca 6 dagar.

Källa: Cannabishjälpen

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.