Många plattnosade hundar opereras för att kunna andas normalt

En genomgång från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att många franska bulldoggar och mopsar i Sverige har opererats för andningsbesvär.

Många hundar med platt nos, som till exempel fransk bulldogg och mops, behöver opereras för att klara av att andas normalt. Att hundar med ihoptryckt nos har svårt med andningen har uppmärksammats de senaste åren.

Åke Hedhammar och Anne-Sofie Lagerstedt, som båda är veterinärer och professorer, har gått igenom journaler från 12 djursjukhus i Sverige.

Mellan 2014 och 2016 opererades på de studerade djursjukhusen 300 trubbnosiga hundar för att de skulle få lättare att andas. Hälften av de opererade hundarna var franska bulldoggar, en tredjedel var mopsar.

Under operationen vidgas näsborrarna och svalget på hunden. Som många hundar inom de här raserna ser ut i dag finns det inte tillräckligt med plats för en fungerande andning.

Skallen är förkortad

Grunden är att skallen är förkortad. Trycker man ihop skallen så följer andra strukturer med. Det påverkar alltifrån näsborrarnas vidd till bröstkorgens utrymme, det vill säga, hela det utrymmet som ska hjälpa till att dra in luft blir trängre.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tillsammans med Svenska Kennelklubben och Veterinärförbundet börjat arbeta med att försöka förbättra hälsan hos de trubbnosiga hundarna. Det gäller framförallt raserna mops, fransk bulldogg, engelsk bulldogg och bostonterrier, skriver Sverigesradio.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.