Labradorerna var älskade – och levde ett bra liv på Göteborgs Universitet

I en debattartikel skriver djurskötarna på Göteborgs Universitet: Vi skriver till er som påstår att djuren på Göteborgs universitet plågades.

Om djurförsök är rätt eller fel är en fråga som måste diskuteras och lyftas, det kommer vi dock inte göra i denna text.

Den här texten kommer inte heller handla om ifall just försöket med hundarna ger relevanta forskningsresultat, för varken vi, privatpersoner, kändisar eller forskare som inte jobbat med detta kan avgöra det.

Vår kunskap bygger inte på utvalda utdrag ur länsstyrelsens rapporter, journaler eller etiker, utan på att vi läser hela rapporterna, diskuterar med forskare och jobbar med djuren.

Det här är vår verklighet.

Den här texten vänder sig till dig som säger att Venus, Milia, Lotus, Mimosa, Zuri och Luna levde fruktansvärda liv, var plågade och psykiskt nedbrutna.

Vi som har jobbat med hundarna varje dag de har varit hos oss och faktiskt sett dem vill ge vår bild.

Vi är inte forskare eller myndighetspersoner, vi är utbildade djurskötare och vår bedömning görs utifrån att tolka djurens beteende och luta oss tillbaka på den utbildning och kunskap vi har om djur.

Det verkar finnas en uppfattning om att hundarna bor som på en djurklinik där de blir behandlade, undersökta och utsatta för ingrepp varje dag. Så är inte fallet.

97 procent av tiden de är hos oss fungerar som en helt vanlig hunddag, de vistas alltid tillsammans i flock, har fri tillgång till utevistelse och blir tränade, aktiverade och socialiserade.

Tårarna kommer när hunden rullas iväg till slutoperation, då bryter vi ihop en stund men sedan måste vi fortsätta ta hand om de andra djuren. Och vi gör det jobbet riktigt bra, vi är stolta över det vi gör och vi kan gå med huvudet högt till jobbet varje dag och veta att vi gör skillnad för de här liven.

Dessa hundar har aldrig behövt vara ensamma, de får välja fritt om de ska vara inne eller ute, de har kärlek, stimulans och den bästa tänkbara omvårdnaden.

Att slita upp deras flocksammansättning som de levt i hela sitt liv för att någon vill ge dem en soffa att sova på är inget vi stöttar. Vi sörjer inte Venus, Milia, Lotus, Mimosa, Zuri och Luna för att det var synd om dem, vi sörjer dem för att de var älskade individer som spred glädje, kärlek och kunskap.

Läs hela debattartikeln på AB här.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Labradorerna var älskade – och levde ett bra liv på Göteborgs Universitet

 1. Lea Hellström skriver:

  Hur kan ni då med vår mänskliga empati utan dåligt samvete tycka detta är ok att utsätta dom för dessa djurförsök och provtagningar ?
  Har ni varit sjuka och legat på sjukhus samt blivit opererade återkommande gånger och vaknat upp efter operationer?

  Jag är en av de människor som tvingats till detta pga sjukdomar jag vet hur man mår….

  Tycker inte detta ska fortsätta.

  Ni får nya djur att ta hand om och gosa med och kan glömma de andra men till slut kommer det säkert ifatt er om hur många djur ni varit med och sett plågas o avlivas.
  Minnen suddas då inte bort.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.