Sjuka importerade valpar säljs på Blocket

På Blocket har ett stort antal hundar sålts som visat sig vara sjuka. Nu varnar länsstyrelsen i Uppsala för köp av valpar som importerats från Sydeuropa.

Myndigheten har regelbundet fått in anmälningar från förtvivlade hundägare som upptäckt att de köpt en sjuk valp och även tvingats avliva den. Säljarna finns enligt länsstyrelsen i Uppsala och annonserar via blocket.

De sjuka valparna har på pappren importerats lagligt och har EU-pass, med besiktning och uppgift om vaccination mot rabies. Problemet är bara att uppgifterna är svåra att kontrollera.

Sture – En av de sjuka valparna

Elaines valp hade blod i avföringen och då hon kontaktar veterinär, får hon veta att valpen Sture har giardia. Sture blir allt sämre, med lunginflammation och uppsvullna halskörtlar. Operationer och övriga behandlingar beräknas kosta mellan 75 000 och 100 000 kronor, något försäkringen inte skulle täcka. Sture avlivas knappt en månad efter att han kommit till Elaine och hennes familj.

Sture kostade Elaine Sundström 17 000 kronor i inköp och lika mycket till i veterinärkostnader – pengar de inte får tillbaka. Säljarna menar att de har sålt en fullt frisk hund, skriver eposten.se.

Av de sjukdomar valpen kan föra med sig betraktas rabies som den allvarligaste. I Norge har en undersökning visat att en femtedel av de hundar som importerats till Norge från bland annat Ungern och Rumänien helt saknade rabiesskydd. Bara knappt häften av hundarna hade ett fullgott skydd, skriver UNT.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.