15-årig pojke ihjälbiten i familjehem – nu åtalas ägaren

På fredagen lämnade åklagare Louise Helleday in åtalet mot ägaren till den hund som i juli 2018 attackerade och dödade en pojke i Ljusnarsbergs kommun.

Åtalet gäller vållande till annans död. Pojken som dog var familjehemsplacerad i Ljusnarsberg och det var i hemmet som attacken skedde. Pojken som befann sig på uteplatsen då attacken hände fick flera bett i halsen och i ansiktet och förblödde av skadorna.

Enligt åtalet var hunden av kamphundstyp som haft en benägenhet att reagera på händelser och situationer med att gå till angrepp.

Åklagaren menar att familjehemsmamman har brustit i både tillsyn och aktsamhet då hon låtit pojken och hunden vistas tillsammans utan uppsikt. Flera personer som förhörts menar att hundägaren borde ha insett risken för en attack med dödlig utgång.

Kvinnan har tidigare ägt andra så kallade kamphundar som gått till attack mot andra hundar. Enligt journalanteckningar från distriktsveterinären 2015 ska en hund blivit så illa skadad att den behövt avlivas, skriver SVT.

Personer i Sverige som avlidit till följd av hundbett eller hundangrepp:

1998: Kvinna i 50-årsåldern

2000: Kvinna i 80-årsåldern

2004: Kvinna i 60-årsåldern

2008: Pojke

2015: Man i 50-årsåldern

2016: Kvinna i 40-årsåldern

2016: Kvinna i 70-årsåldern

Källa: Sirkku Sarenbo, docent och universitetslektor på institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet, skriver Metro.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.