Lurades vid hundköp – det finns inga allergivänliga hundar

Jeanette Barnes med flera köpte en Cockerpoo valp på Blocket, de känner sig lurade då de troligen har fått en cockerspets. Och är nu rädda för att utveckla allergier. De är inte bara lurade av uppfödaren utan även av en myt att det skulle finnas allergivänliga hundar. Forskning visar att det inte finns någon allergivänlig hundras. Cockerpoo och pudel är INTE allergivänlig!

I själva verket klarar en del personer av vissa hundar bättre än andra, det är inte rasbundet.

Jag känner mig lurad. Och lite orolig att jag ska få någon form av allergi. Jag har världens finaste hund och jag hoppas jag kommer kunna ha henne kvar, säger Jeanette Barnes till SVT.

Olivia Mårtensson som köpt en hund ur samma kull har varit tvungen att lämna ifrån sig hunden då en familjemedlem fick kraftiga allergiska besvär.

Pudel minst allergivänlig hundras

Testerna visar att samtliga hundar släpper ifrån sig allergi- och astmaframkallande ämnet Can F1. Något som var förvånande var att pudeln som har räknats till mest allergivänlig var den ras som släppte ifrån sig mest! Lägsta nivåerna släppte labrador retrievers ifrån sig.

Finns det hundraser för allergiker?

Tyvärr finns det inga hundar eller hundraser som är helt allergifria. Hur allergivänlig en hund är, skiljer sig mer mellan individuella28 hundar, än mellan hundraser. Det sambandet har man sett i flera internationella vetenskapliga studier på allergenet Can f 1. Därför kan det hända att du tål en specifik hund men inte en annan hund av samma ras. 

Att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga stämmer inte. Forskning visar nämligen att allergivänlighet skiljer sig mer mellan individuella hundar än mellan hela raser.

Det finns många teorier kring vilka hundraser som är allergivänliga och därför skulle passa en allergiker bättre. Men tyvärr tycks allergivänliga hundraser vara en myt. Ett flertal internationella vetenskapliga studier visar att allergennivåerna, alltså hur allergiframkallande en hund är, skiljer sig mycket mer mellan individuella hundar än mellan raser. En allergiker kan alltså ha en hund hemma utan att märka av sin allergi, men få en allergisk reaktion när han/hon träffar grannens hund, trots att båda hundarna är av samma ras.

Forskning om allergivänliga raser

År 2012 publicerades en omfattande holländsk forskningsstudie i den prestigefulla allergitidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, som undersökte tesen att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga. I studien testades en stor mängd hundar av olika raser, bland annat labrador, pudel och spansk vattenhund, samt en kontrollgrupp med hundar av olika raser och blandraser. Sammanlagt testades 356 stycken hundar, skriver Allergenius.Barnläkaren och professorn Catarina Almqvist Malmros säger att det är vanligt att familjer väljer vissa hundraser som de tror ska vara bättre för att undvika allergier, skriver Sveriges radio.

Men det finns inget vetenskapligt stöd för allergivänliga hundar. 

Referens: Fall T. et al. “Dog characteristics and future risk of asthma in children growing up with dogs”. Scientific Reports 15 november 2018. Doi: 10.1038/s41598-018-35245-2.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Lurades vid hundköp – det finns inga allergivänliga hundar

 1. Ellen skriver:

  Intervjua ordförande för svenska cockerpooföreningen så communityt får en chans att förklara sog att 1, det här är ingen seriös uppfödare ansluten till föreningen och 2, ingen seriös uppfödare skulle någonsin säga att en hund är allergenfri (även om det förekommer att vissa allergiker tål lockigare hundar bättre än strävhåriga)

 2. Ellen skriver:

  Och artikeln handlar inte ens om cockerpoo utan ni har skrivit ”cockerspets”, de har alltså fått något helt annat än en cockerpoo? Det här måste också framgå? Och vad visade forskningen? Skriver man om forskning så får man ju skriva vad den visade också. Är det en journalist som skrivit inlägget eller en lekman?

  • dognewss skriver:

   Kul att du läser Dog News – Det finns länkar och källor angivna i artikeln om du läser den noggrant

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.