Allt fler blir lurade vid hundköp på internet – tänk på detta då du köper hund

Det finns mycket man ska tänka på om man ska köpa hund och görs köpet via en köp- och säljsajt kan det vara viktigt att vara extra noga. De senaste åren har det blivit allt vanligare med så kallade smuggelhundar. Det handlar oftast om hundvalpar som annonseras på internet som har smugglats till Sverige.

Nu är det högsäsong för alla som går i tankarna att köpa hundvalp, men det finns många fallgropar och ofta går man på hjärtats röst istället för att tänka till ordentligt innan man köper sin valp!

Största tryggheten är att köpa en registrerad hund i Svenska Kennelklubben – hos en av SKKs registrerade uppfödare – som är underställd konsumentköplagen! Svenska kennelklubbens uppfödare är tvungna att följa klubbens grundregler, stadgar och hälsoprogram – det är inte de som står utanför organisationen.

Likaså kan man med lätthet följa hundens/valpens föräldrar och bakgrund när det gäller hälsoprogram och meriter – oavsett om det är jakt/bruks eller utställning.

Viktigt att inte enbart välja en valp som är ID-märkt – den ska också vara anmäld i antingen Jordbruksverkets register eller SKKs register, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Många köper sin hund på Blocket – men se upp med annonser på säljsajter – det är lätt att bli lurad! googla säljaren på internet – leta referenser om säljaren!
Inget fel att köpa på Blocket men både säljare och köpare ska vara kritiska – alla valpar är söta!

Jordbruksverket får årligen in mellan 300-500 ärenden som rör hundar och katter där det finns brister i införseldokumenten. För tredje året i rad anordnar samverkansgruppen för hundvälfärd en kampanj för att minska antalet smuggelhundar i Sverige, skriver SVT.

Tänk på detta då du köper hund

 • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
 • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
 • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret eller hos SKK. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
 • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
 • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
 • Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
 • Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
 • Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel.
 • Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
 • Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
 • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
 • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Källa: Jordbruksverket

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.