Sjuka valpar smugglades in och såldes i Finland – kvinna tjänade nästan 1 miljon svenska kronor

Foto: Polisen Finland

Hundratals illegalt insmugglade valpar såldes utan giltiga papper i Finland. En del av valparna dog själv och en del var så sjuka att de fick avlivas kort efter att de bytt ägare. Nu döms tre personer för att ha bedrivit valpförsäljningen, rapporterar Ilta-Lehti.

En av personerna skötte försäljningen, en 41-årig kvinna smugglade de 490 hundarna, i huvudsak från Estland och Lettland. Till sin hjälp hade kvinnan en manlig släkting som fungerade som kurir. I Finland hölls djuren under dåliga villkor innan de såldes för tusentals kronor till ägare som vilseletts om deras ursprung och tillstånd.

Hundar såldes i Finland till ett genomsnittligt pris på 350-400 euro per styck. Enligt åklagaren fick kvinnan 200 euro per hund. Åklagaren räknar med att kvinnan tjänade 94 000 euro eller ca 940 000 svenska kronor på hundvalparna.

Hundarna som smugglades in hade inga besiktningsintyg och inte tillräckliga vaccinationer.

Smugglingen skedde mellan februari 2014 till juli 2016.

Kvinnan som sålt valparna döms vid Helsingfors tingsrätt till ett års fängelse, att lämna över intäkterna från verksamheten, samt till ett tioårigt djurhållningsförbud. De två smugglarna döms också att ge ifrån sig pengar de tjänat och till dagsböter. Den finländska staten konfiskerar också en hund som funnits i deras ägo.

År 2014 dömdes samma kvinna till fyra månaders villkorlig fängelse för smuggling och bedrägeri. År 2015 dömdes hon för grovt bedrägeri till sex månader villkorlig fängelse. År 2018 dömdes kvinnan för rattfylleri.

Kvinnan är hemmahörande i Estland men har bott i Finland i många år.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.