Vanligaste orsakerna till att hunden dör

Tumörer, rörelseproblem och påkörning – det är de främsta orsakerna till att vår bästa vän dör. Men den vanligaste dödsorsaken varierar beroende på vilken ras hunden tillhör.

Vissa hundar löper större risk att dö tidigt än andra. Den som har en mops, vorsteh eller tax kan inte räkna med att hunden överlever sjuårsdagen, skriver ab.

Dödsorsaker bland jakthundar skiljer sig från andra raser

Sju av de tio vanligaste jakthundraserna dör oftast av att de blir påkörda av bil eller tåg. Medan de två mest förekommande dödsorsakerna hos andra populära hundraser – rörelsestörningar och cancer – är sällsynta hos fler av jakthundsraserna. Det visar nya Agria Breed Profiles med skadestatistik för fler än 180 hundraser.

Orsaker till veterinärbesök och dödsfall bland våra hundar varierar stort utifrån olika hundraser. 

– En del hundraser har ärftliga sjukdomar som förkorta hundarnas liv som cancer eller hjärtproblem, medan andra dör av skador som en följd av ägarnas livsstil eller vad man gör med sin hund, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Ovanligt med rörelsestörningar

Rörelsestörning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland de mest populära hundraserna i Sverige men ovanligt hos flesta jakthundraser.

– Överlag har jakthundar lätta, smidiga kroppar och är många gånger i fysiskt gott skick, det kan bidra till att de mer sällan drabbas av rörelsestörningar, säger Agnes Fabricius.

Dock finns det enskilda jakthundar som wachtelhund och jämthund som kan få problem med bland annat knä och patella, medan taxens långa rygg kan ge besvär kopplat till ryggens diskar och kotor.

Okunniga människor

Precis som hos människor är även cancer en dödsorsak. Hos hund är så kallad lymfosarkom den vanligaste typen, vilket ofta drabbar exempelvis golden retriever och berner sennen. När det kommer till problem med rörelser och efterföljande smärta drabbas ofta labrador retriever, tax och schäfer.

Men det är inte bara arv som kan orsaka hundars död – utan även miljö. Närmare bestämt hundarnas ibland okunniga ägare.

– Ja tyvärr, det ser vi också både vad gäller behov av veterinärvård eller att hundar till och med avlivas på grund av människors okunskap. Det finns saker i våra hem som till exempel är giftiga – som choklad som är direkt livsfarligt för hundar, säger Agnes Fabricius.

Svårt att simma

Även brist på ordentlig motion och felaktig mat i för stora mängder kan innebära en allvarlig hälsorisk för hunden, som i förlängningen kan leda till en alltför tidig död. Andra dödsorsaker är drunkning, särskilt för de hundar som har lite svårare att simma än andra. Enligt Agrias statistik riskerar exempelvis särskilt fransk bulldogg att drabbas – en ganska massiv hundras som kan ha svårt att simma på grund av sin kropp.

– Det är den uppfattningen som vi har, att de har svårt att simma för de blir lite tunga i vattnet, säger Agnes Fabricius och fortsätter:

– Vi ser att taxarna också har en del drunkningsolyckor. Kanske för att de används i jakt och hamnar i vattnet med sina korta ben.

Cancerdiagnoser hamnar långt ned

Att hundar drabbas och dör av cancer är mycket vanligt, även om djursjukvården idag kan erbjuda avancerade behandlingar. Även här särskiljer sig jakthundraserna, hos bland andra raserna drever, gråhund och tax hamnar cancerdiagnoser långt ned på listan av dödsorsaker. Orsakerna till cancer är en blandning av arv och miljö.

Förutom att jakthundar oftare blir påkörda drabbas de också av andra skador som kan har orsakats av vilt och andra ytter faktorer.

Många jakthundsraser som vorsteh, jämthund och drever drabbas oftare än andra raser av trafikdöden, men också av dödliga skador som är orsakade av vildsvin och andra vilda djur.

Att förlora sin hund i trafikdöden vill ingen vara med om och det är därför viktigt att arbeta förebyggande med exempelvis utplacering av vägvakter i väntan på fler bilar med viltsensorer. Agria rekommenderar även skyddsväst och tar bort självrisken vid eventuell skada om västen burits under jakt.

Låg och hög dödsrisk

• Hundraser med låg risk att dö innan 7 år:

Amerikansk cockerspaniel

Flatcoated retriever

Golden retriever

Jack russell terrier

Labrador retriever

• Hundraser med hög risk att dö innan 7 år:

Mops

Vorsteh

Tax

Fransk Bulldogg

Staffordshire Bullterrier

Källa: Agria

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vanligaste orsakerna till att hunden dör

  1. Kerstin Norberg skriver:

    Lite märkliga fakta angående tax, som är min ras sedan över 60 år. Taxen är ju en av de raser som är kända för att kunna bli riktigt gamla. Visst finns diskbråck i rasen, men det är inte så ofta som det är dödsorsaken för taxar, dels för att problemet inte är lika stort som på 60- och 70-talet, dels för att det kan behandlas framgångsrikt. Och visst dör en del jakttaxar i trafiken och i drunkningsolyckor. Men det som orsakar flest taxars död är faktiskt samma hjärtfel som drabbar cavalier king charles. Skillnaden är bara att taxarna hinner bli ganska gamla innan de dör av detta hjärtfel, ungefär 13 år. Och klarar sig hjärtat kan de bli riktigt gamla. Själv har jag haft en som blev 18, en som blev 17 och just nu är min äldsta hund 14½ år och har dessutom en bror kvar i livet. Många av mina uppfödningar har blivit 15-16 år

    • dognewss skriver:

      Texten är hämtad ur Agrias pressmeddelande enligt deras statistik för dödsfall, vilket inte är varken svart eller vitt. Så roligt att höra om dina äldre hundar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.