Veterinärklinik varnar – minst 6 hundar har dött av okänd smittsam sjukdom och många ligger inne

Artikeln uppdateras fortlöpande

Mattilsynet varnar hundägare, om en okänd mycket smittsam sjukdom som brutit ut. Låt inte din hund träffa andra hundar, besök inte hundrastgårdar eller platser där många hundar träffas.

Hundar från flera delar av Norge har insjuknat i samma symptom, Norska kennelklubben har varit i kontakt med Mattilsynet som uppmanar till försiktighet, skriver Norska kennelklubben på sin sida. Informasjon på Mattilsynets nettsider

Veterinärinstitutet uppmanar hundägare vars hundar får blodig diarré att omedelbart uppsöka veterinär!

Uppdaterat 6 september kl 17.30

Veterinärinstitutet Norge: De första obduktionssvaren har kommit

Veterinärinstitutet i Norge skriver i sitt pressmeddelande 6 september kl 15.00:
Obduktion av de första tre hundarna visar tydliga tecken på allvarlig tarmsjukdom. Patologerna observerade en mycket blodig tarminflammation och har eliminerat de vanligaste orsakerna till blodig tarminflammation, såsom salmonellainfektion.


Baserat på de första obduktionerna av de döda hundarna, kan Veterinärinstitutet utesluta råttgift och liknande specifika förgiftningar som en möjlig dödsorsak. De obducerade hundarna har inte inre skador som skulle vara kompatibla med sådan förgiftning. Denna uteslutning inkluderar inte alla typer av gifter som kan förekomma naturligt.

Obduktionen har inte gett svar på dödsorsaken till de döda hundarna.

Livsmedelssäkerhetsmyndigheten letar fortfarande efter möjliga orsaker, till exempel virus, bakterier, svampar och parasiter. Hittills finns det inga tecken på att djuren har förgiftats. Mattilsynet kommer att arbeta tillsammans med veterinärinstitutet med att kartlägga sjukdomsutbrottet med information från obduktioner, prover från sjuka hundar och få djupgående information från relevanta hundägare.

Uppdaterat 6 september kl 14.00

Vad gör Veterinärinstitutet nu?

Den 6 september har Veterinärinstitutet fått in en ny hund för obduktion från Oslo-området där det finns misstankar om ”ny, okänd hundsjukdom”. I samarbete med den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet kommer Veterinärinstitutet kontinuerligt att utvärdera om det är lämpligt att ta in fler hundar för obduktion nästa vecka. Detta kommer att baseras på en bedömning av om det enskilda fallet kan belysa fallet genom obduktion. Veterinärinstitutet arbetar med Mattilsynet , NMBU veterinärhögskolan, djurkliniker och veterinärer för privat praktik för att få mer information och nytt testmaterial.

Veterinärinstitutet förväntar sig också fler testresultat från de individuella laboratorieanalyser som görs under helgen.

Uppdaterat 6 september kl 12.15

Orsaken fortsatt okänd

Orsaken bakom den allvarliga sjukdomen är fortsättningsvis okänd, men inga nya dödsfall har rapporterats in. Dock kommer det in rapporter om flera nya sjukdomsfall men hundarna svarar fint på behandlingen och ägarna har varit observanta och kommit till veterinären i tid, skriver AniCura i sitt pressmeddelande 6 september kl 12.00.

Symptomen är sprutande diarré med blod, kräkningar och nedsatt allmäntillstånd.

Uppdaterat den 6 september kl 10.35

Det senaste dygnet har man påträffat flera nya fall av sjukdomen med svår diarré hos hundar i Norge, bland annat i Trøndelag, Rogaland, Aurland i Sogn och Fjordane. 


Det är osäkert hur många hundar som är sjuka, men Mattilsynet menar att det är 30 till 40 hundar som har insjuknat.

Det tas prover på hundarna och några hundar är obducerade och man hoppas på att få svar på proverna idag fredag under dagen. En del prover kan det dröja med att få svar på, det kan hända att svaren kommer först på måndag säger Ann Margaret Grøndahl, seksjonssjef på Mattilsynet, region Stor-Oslo, avdelning Romerike den 6. september, skriver NKK på sin sida.

Uppdaterat 5 september kl 11.45

Veterinärinstitutet i Norge informerar den 5 september att det första fallen av blodig diarré och döda hundar inträffade i Oslo men att det nu kommer rapporter om sjuka hundar från andra delar av Norge. Veterinärinstitutet kommer aktivt att samla in rapporter om sjuka hundar från veterinärkliniker och veterinärer , det kommer löpande att uppdateras på deras hemsida – følg med på deres informasjon her.

AniCura skriver i sitt pressmeddelande att minst ett 20 tal hundar har dött så här långt och ett stort antal hundar är fortsatt kritiskt sjuka och ligger inne på kliniker. Stora delar av Östlandet är drabbat men även övriga landet!

Läs pressmeddelande från AniCura Norge 5 september 11.45 här

Minst sex hundar har dött och flera hundar ligger inne på veterinärkliniken enligt AniCura. Sjukdomsförloppet har på en av de döda hundarna gått så fort som från frisk hund till död på enbart 24 timmar.

Hundarna har fått blodig diarré och / eller har haft kräkningar och generellt nedsatt allmäntillstånd. Hundarna som avlidit har varit mellan 7-13 år gamla och varit vaccinerade. Även en annan klinik än AniCura har fått in en hundvalp med samma symptom.

Vad kan du göra?

 • Låt INTE din hund nosa på andra hundars avföring eller urin
 • Begränsa närkontakt med andra hundar
 • Var uppmärksam på din hunds välmående – kontakta veterinär omedelbart om hunden får blodig diarré eller nedsatt allmänkondition
 • AniCura Norge uppmanar på sin fb sida att man ska undvika hundutställningar eller andra hundevenemang
 • Boosta din hunds immunförsvar med probiotika dagligen tex Only Good Dog som ger din hund ett bättre immunförsvar

Mattilsynet i Norge jobbar med att försöka få fram vad det rör sig om för sjukdom, man tror på någon virus eller bakterie men ännu är det för tidigt att säga vad hundarna har dött av.

De smittade hundarna har bland annat rört sig i centrala Oslo. Ila-dalen, Frognerparken, Bygdøy och Vettakollen enligt AniCura. Det kommer nu i rapporter om sjuka hundar från flera delar av Norge.

Norska Veterinärinstitutet skriver i sitt pressmeddelande att man tillsammans med Mattilsynet och Norges miljö och biovetenskapliga universitet, NMBU, arbetar med att försöka spåra orsaken till dödsfallen.

Veterinärinstitutet har fått in tre hundar för obduktion.

HÅLL ERA HUNDAR ISOLERADE FRÅN ANDRA HUNDAR!

Svenska och Danska kennelklubben förbjuder hundar boende i Norge att delta på utställningar i Sverige och i Danmark

Nu har SKK beslutat att tillfälligt inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling och beskrivning i Sverige.

Inga norska hundar på svenska evenemang

Idag beslutade Svenska Kennelklubben, SKK, att tillfälligt inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling och beskrivningar i Sverige. Förbudet gäller till och med nästa vecka då situationen ska utvärderas och nya beslut fattas. Information har gått ut till alla klubbar inom SKK-organisationen.

Ta inte med hunden till Norge

Fram till att vi fått mer information från svenska och norska myndigheter om sjukdomsutbrottet avråder Svenska Kennelklubben från att resa med hund till Norge.

Norska kennelklubben rekommenderar sina underklubbar att ställa in sina hundutställningar och tävlingar de kommande helgerna!

Avlyste arrangementer

Utstilling Østlandet, Norsk Grand Danois Klubb

Agility og Agility hopp, Slitu, Indre Østfold Hundeklubb og Follo Brukshundklubb

Rally lydighet, Sarpsborg Hundeklubb 

Utsatte arrangementer

Brukshundprøver (NBF), Tromsø, Norsk Schäferhund Klub

RIK og RIK-brukshundprøver, Tromsø, Norsk Schäferhund Klub

RIK og RIK-brukshundprøver, Haugesund-området, Sunnhordland Brukshund Klubb

Planlagte arrangementer

NKK vurderer situasjonen fortløpende i forbindelse med NKK Rogaland neste helg. Påmeldte til utstillingen vil få beskjed ved evt endring/avlysning.

Flera hundarrangemang ställs in i Norge på grund av den dödliga sjukdomen

Utbrudd av farlig sykdom for hunder i Oslo-området. Flere hunder i Oslo-området er døde etter å ha blitt smittet av hittil ukjent sykdom, skriver VG.no.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Veterinärklinik varnar – minst 6 hundar har dött av okänd smittsam sjukdom och många ligger inne

 1. Susanne skriver:

  seks eller tjue? 😉

  • dognewss skriver:

   Då denna artikel publicerades var det 6 hundar – det står på sidan att artikeln uppdateras fortlöpande och nu är det minst ett 20 tal enligt AniCura i Norge

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.