Statens veterinärmedicinska anstalt: köp INTE en gatuhund

Bild:pixabay

Svenska myndigheter varnar för hanteringen av gatuhundar. Vi har sett väldigt många exempel på hundar som far illa av en sådan här hantering, säger länsveterinär Helen Haaranen Loor på Länsstyrelsen Östergötland, skriver SVT.

I Rumänien finns många hundar med rörig historia. Deras ägare har övergett dem eller så har de aldrig haft något hem. Siffror från Jordbruksverket visar att allt fler hundar från bland annat Rumänien förs in i Sverige.

Vissa hävdar att det inte bara handlar om hundar som fångats in från gatan, utan att det i själva verket handlar om valpfabriker.

– Det är problematiskt ur flera aspekter: Dels ur smittskyddssynpunkt, dels ur djurskyddssynpunkt, säger Pernilla Stridh, länsveterinär på länsstyrelsen Östergötland.

– Vi hör rykten om att valpar föds upp för den svenska marknaden, säger Helen Haaranen Loor.

Det finns studier i bland annat Norge som visar att man INTE kan lita på vaccinationsintygen som gatuhundar har med sig till Sverige. De har tagit blodprover på hundar som har visat att stor andel av hundarna som har förts in inte hade antikroppar mot rabies, säger Helen Haaranen Loor till SVT.

Veterinärens råd: ”Köp svenska hundar”

 Statens veterinärmedicinska anstalt varnar för riskerna med att adoptera gatuhundar och Jordbruksverket avråder från att importera gatuhundar på grund av smittorisken, skriver SVT. Du vet heller INTE vad du får, hundarna har varit med om trauman och du utsätter den för en transport för omplacering. Det är att utsätta hunden för ett psykiskt lidande säger veterinären.

En hund som importerats till Skövde från Rumänien hade den anmälningspliktiga sjukdomen dilofilarius, en parasit som växer till under huden.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundmänniska #hundpromenad #hundvalp #gatuhund #rabies #SVA

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 svar på Statens veterinärmedicinska anstalt: köp INTE en gatuhund

 1. Rigmor Bölja skriver:

  Det är inte tal om några valp fabriker när man adopterar en hund på 5-10 år som många hundar är och som vi som adopterar hundar tar hem. Jordbruksverket glömmer de renrasiga hundarna man tar in över gränserna för att kunna avla på. En vän till mig köpte en renrasig hund från en kennel i ett annat land. Den hade alla möjliga fel som mina gamla gatuhundar aldrig haft. Har aldrig haft friskare hundar än de jag adopterat.
  Veterinärerna i Sverige borde lära av andra veterinärer i andra länder och inte ha fördomar utan se lösningar. Samt inse att man inte avlivar djur som farit illa utan att man ger dem en andra chans.

 2. Malin Wesén skriver:

  Det finns många ytters seriösa människor som ger gatuhundar en andra chans i livet. Så dra inte all över en kant. Du som köpare har också ett ansvar att kolla upp innan ev köp.

 3. Nina skriver:

  Jag håller med Rigmor
  Det finns friskare hundar bland gatuhundar än fabricerad ”renrasig”

 4. Åsa skriver:

  Från Irland kommer många hundar men de har inga andra sjukdomar än de som vi har här. Hundar utan hem och Friendsforever snser jag vara 100% pålitliga.

 5. Håkan Bengtsson skriver:

  Jag tänker att Statens veterinärmedicinska anstalt, har sina skäl till varför de går ut med en så skarp varning. Samtidigt betvivlar jag inte för en sekund att både de som förmedlar- och de som köper in gatuhundar hit till Sverige, till största antal kan vara högst seriösa personer. Att ta en gatuhund, år just med tanke på många hundars suddiga historia att betrakta som att spela på chokladhjul- alltså ett högt risktagande. Det får mig att tro att många av de hem där dessa gatuhundar hamnar, har ett stort engagemang och kunnande, som många helsvenska hundar säkert skulle må bra av att adopteras till. Samtidigt tycker jag att man gott kan lyssna till vad Statens veterinärmedicinska anstalt har att säga, eftersom deras varning handlar om att hundar skall må bra och hundägare skall få de bästa förutsättningar med sin hund, ihop med att staten vill undvika att få in hundsjukdomar i landet som är svåra att tackla när dessa sjukdomar väl har fått fäste.

 6. Marie-Louise skriver:

  Köp inte en hund utan att ha kollat upp den är väl ett bättre råd? Finns många fina hundar som övergivits och tas om hand av seriösa aktörer för att få ett nytt hem. Min hund kommer från ett shelter i södra USA. Ingen aning om vad han varit med om tidigare i livet, men han är den mest fantastiska hunden någonsin och vi har alla papper samt vaccinationer i ordning.

 7. Pingback: Skräms till tystnad efter artiklar om gatuhundar

 8. Mari Fredriksson skriver:

  Jag har en Stina ifrån Grekland! Har adopterat från en väldigt seriös förening (Adoptera en Grekisk Gatuhund… När hon äntligen kom var hon Fullvaccinerad och har pass.samt att hon var försäkrad! .. Dessutom har dom krav på att man kastrerar hunden pga att dom är oftast blandraser….

  Så dra inte alla över en kam!!!!

  Finns oseriösa uppfödare här i Sverige oxå

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.